Главная / Мнения

Мироновский хлебопродукт стал очередным агрохолдингом, изобличенным в кошевых операциях и уклонении от уплаты налогов

16:11 | 19.02.2018
Мироновский хлебопродукт стал очередным агрохолдингом, изобличенным в кошевых операциях и уклонении от уплаты налогов
Автор:

Агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт" брав участь в злочинних схемах по відмиванню "брудних грошей" за допомогою фіктивних компаній і закупівлі сільгосппродукції за готівку. До такого висновку прийшли слідчі Державної фіскальної служби.

За даними правоохоронців, цілий ряд великих сільськогосподарських підприємств співпрацювали зі злочинною групою, яка займалася нелегальною торгівлею сільгосппродукцією.

У матеріалах розслідування, опублікованих в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, стверджується, що зловмисники за готівку масово скуповували продукти сільського господарства, а потім продавали, в тому числі і за кордон. Ніяких податків зі своїх торгових операцій злочинці не платили і не перевіряли якість продуктів, якими торгували. При цьому зловмисники займалися не тільки нелегальною торгівлею, а й контрабандою нелегальної продукції.

Слідчі впевнені, що глава "Миронівського хлібопродукту" Юрій Косюк не міг не знати про те, чим займаються підконтрольні йому структури і що його компанія, фактично, краде гроші у держави, не сплачуючи їй податки.

За версією правоохоронців злочинна мережа працювала на території Полтавської, Дніпропетровської, Миколаївської та ряду інших областей України. Під прикриттям численних фіктивних фірм члени злочинної групи злочинці масово скуповували кукурудзу, жито, пшеницю та інші культури у фермерів, невеликих господарств і агропідприємств за готівкові кошти. Ці угоди ніде не фіксувалися. І продавці, і покупці приховували від держави свій незаконний бізнес.

Потім куплену продукцію оформляли так, ніби вона була виготовлена на фіктивних підприємствах. Нелегальне або "чорне" зерно завозили на елеватори компаній, які брали участь у злочинній схемі.

Зокрема, згідно з реєстром серед задіяних у злочинних схемах називають ПрАТ "Миронівський хлібопродукт", ПрАТ "Миронівський завод з виробництва круп і комбікормів", Таврійська філія ПрАТ "Миронівський завод по виробництва круп и комбікормів", філія "Внутрішньогосподарський комплекс з виробництва кормів ТОВ "Вінницька птахофабрика", ТОВ "Катеринопільський елеватор", ТДВ "Ренійський елеватор» та інші.

Далі зерно та інші сільгосппродукти перевозили в Миколаїв, Одесу та Чорноморськ. Там їх розміщували вже на портових складах. І знову представники холдингу Косюка, в змові з якими були і працівники митних служб, приховували від держави наявність вантажів і їх походження.

Правоохоронці впевнені, що злочинна група, у складі якої діяв холдинг "Миронівський хлібопродукт" під керівництвом Косюка, мала фіктивні компанії не тільки на території України, а й за кордоном. А значить, шахраї здійснювали і міжнародні злочини.

Зловмисники нібито укладали з цими фірмами зовнішньоекономічні контракти на купівлю-продаж сільськогосподарської продукції. Однак ніяких угод за цими документами не проводили. Вони були потрібні тільки для того, щоб надати їх в митні органи для оформлення експортних операцій. Потім невраховану сільгосппродукцію вивозили за межі України і доставляли на склади кінцевих покупців – зарубіжних підприємств.

Гроші за цю продукцію надходили в валюті на рахунки фіктивних підприємств, які працювали в інтересах злочинної групи за кордоном. Виходило, що зловмисники вивозили сільгосппродукцію за межі України, не заплативши ні копійки податків, продавали її там за валюту і залишали отриману незаконним шляхом виручку за кордоном.

"Таким чином, шляхом вчинення банківських операцій по перерахуванню коштів, що надійшли від підприємств-покупців на придбання сільськогосподарської продукції, на рахунки фіктивних підприємств по підставним операціях на поставки зернових культур, їх відображення в бухгалтерській та податковій звітності, члени злочинної групи незаконно переводили безготівкові кошти в готівкові, формували податковий кредит і завищували валові витрати з податку на прибуток для власних фіктивних підприємств, внаслідок чого ухилилися від сплати готівка Огове в особливо великих розмірах на суму понад 200 млн грн", – стверджують правоохоронці.


Источник: 24tv.ua