Главная / Мнения

Неоднозначність формулювань та недальноглядність сторін конфлікту

06.04.2016
Неоднозначність формулювань та недальноглядність сторін конфлікту
адвокат, 
партнёр юридической группы "Фирма"

Обраний власниками спірних квартир спосіб юридичного захисту в результаті був неефективним, адже така позиція значно звузила коло обставин, які мали задовольнити їхні інтереси

Власники спірних квартир як спосіб юридичного захисту обрали визнання в судовому порядку договорів купівлі-продажу квартир недійсними. А все через визначення в них еквівалента покупної ціни в умовних одиницях. На думку мешканців квартир, така умова не відповідає вимогам закону. Ця тактика виправдала себе у всіх трьох інстанціях судів загальної юрисдикції.

КОНФЛИКТ ВОКРУГ ДАРНИЦЫ: СОДЕРЖАНИЕ
Квартира в Киеве по курсу 2 гривны за доллар – 15-летний конфликт застройщика с жильцами 

Нина Кульчевич (Лахно)
«Дарнице» нужно использовать ребрендинг 

Юна Потёмкина 
Участники конфликта сосредоточились лишь на разрешении «технических» противоречий

В ухвалених рішеннях (рішення судів трьох інстанцій загальної юрисдикції у справі №22ц-2690/9521/11 у 2011 році), зокрема, вказано, що вимоги фармацевтичної компанії «Дарниця» (щодо сплати ринкової ціни за квартири) необґрунтовані. Адже 25 % готовності будинку було забезпечено за рахунок державного бюджету, а завершення будівництва — за рахунок внесків учасників дольового будівництва, серед яких і власники квартир.

Із встановлених судом обставин видно, що завершення будівництва — наслідок співпраці фармацевтичної компанії з учасниками дольового будівництва. А укладення договорів про купівлю-продаж — фіксація їхнього обов'язку внести залишок коштів. Відповідно, умови таких договорів не враховували статус учасників дольового будівництва, зробивши їх простими покупцями.

На нашу думку, це зумовило підміну обов'язку сплати фіксованого залишку на покупну ціну, яку в договорі було відображено з прив'язкою до суми в умовних одиницях. Останнє положення суди усіх інстанцій визнали недійсним через невідповідність такої норми законодавству України.

Не погоджуючись з таким рішенням, фармацевтична компанія «Дарниця» звернулася до Верховного Суду України. Той скасував рішення, що оспорюються, та встановив, що згідно з умовами спірних договорів купівлі-продажу квартир, покупна ціна виражена в національній валюті України — гривні. У рішенні також вказано, що визначення у договорах грошового еквівалента цих зобов'язань в умовних одиницях законом не заборонено.

Обраний власниками спірних квартир спосіб юридичного захисту в результаті був неефективним, адже така позиція значно звузила коло обставин, які мали задовольнити їхні інтереси.

Рішення Верховного Суду України є остаточним та не підлягає оскарженню. В цілому, конфлікт є наслідком недальноглядності та неоднозначності формулювання умов договорів купівлі-продажу квартир. Різнотлумачення норм, у свою чергу, є підґрунтям для виникнення конфліктів та зловживань. 

ЗМІ виявили помилки в розслідуванні МЕРТ щодо сірчаної кислоти В Польше значительно выросла неприязнь к украинцам и немцам "Соєві війни" завершилися перемогою компромісного рішення, – журналіст