Главная / Мнения

Платити іноземним шахтарям, а не українським – це політики енергозалежності, - Ляшко



16:20 | 20.12.2017
Платити іноземним шахтарям, а не українським – це політики енергозалежності, - Ляшко


Автор:
Поточна ситуація, коли замість інвестицій у вітчизняні добувні галузі Україна закуповує іноземне вугілля, є політикою енергозалежності, що робить країну слабшою. Про це в ефірі NewsOne заявив народний депутат, голова фракції радикальної партії України Олег Ляшко. 

Політик зазначив, причина значного зростання обсягів імпорту вугілля пов’язана з безвідповідальними діями депутатів та політиків, що ініціювали проведення блокади ОРДЛО. «У цьому році 17 мільйонів тонн вугілля купили в Росії, більше 2 мільярдів доларів заплатити, тому що корисні ідіоти блокували Донбас, розказували: нам не треба українське вугілля. Виявляється, їх влаштовує російське вугілля, яке сьогодні мільйонами тонн женуть в Україну і платять російським шахтарям замість того, щоб українські шахтарі заробляли», - сказав він. Олег Ляшко також підкреслив, що в Україні нажаль немає державної підтримки вугледобувної галузі. 

«В Нововолинську на шахту не можуть мільярда гривень найти, добудувати, щоб видобувати власне вугілля, грошей немає на енергомодернізацію, на заміну котлів на ТЕЦах, 2 мільярди доларів на російське вугілля є. Це спеціальна політика енергозалежності, яка фактично робить Україну слабшою», - сказав нардеп. «Ми пропонуємо альтернативу, яка зробить Україну енергонезалежною, щоб ми більше видобували газу, більше вугілля». Як повідомлялося, Україна в січні-жовтні 2017 року майже у два рази збільшила імпорт кам’яного вугілля і антрациту порівняно з таким же періодом минулого року. В цілому Україна закупила вугілля на 2,151 млрд доларів. Більше половини імпорту прийшло з Росії - 55,7% або 1,2 млрд доларів.