Главная / Мнения

Реформатори-імітатори

29.01.2016
Реформатори-імітатори
Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.

Коли на збиткове підприємство приходить новий керівник, що він робить? Може, обіцяє, що у 2020 все буде супер, а тим часом скорочує аналітичний відділ, відміняє розпорядок робочого дня, економить на олівцях, розставляє своїх друзів на ключові посади, їздить на дорогі конференції за великими кредитами та розповідає, що у всьому винен виключно конкурент?

Це було б смішно, якби не було так сумно. Адже має місце проекція такого “стилю управління” на рівень держави: 
 
  • Cтратегія-2020, не підкріплена планом соціально-економічного розвитку; 
  • механічні скорочення “неслухняних” без системного перенавантаження влади на фаховій основі; 
  • дерегуляція і економія на базових потребах людей замість розвитку промисловості та пошуку нових джерел доходу країни; 
  • Гонтарева, Абромавічус, Яресько та інші найкращі світові реформатори дружньо ведуть Україну в сировинне майбутнє;
  • красиві розповіді в Давосі про прогрес реформ та “дайте ще грошей, бо так хочеться реформувати країну, що хоч трохи нею ще покерувати треба нам”.
У таких випадках акціонери підприємства змінюють найманого менеджера чи принаймні роблять йому “останнє китайське попередження”. Народ як “акціонер країни”, очевидно, більш терплячий. Але ж не безкрайньо?
ЗМІ виявили помилки в розслідуванні МЕРТ щодо сірчаної кислоти В Польше значительно выросла неприязнь к украинцам и немцам "Соєві війни" завершилися перемогою компромісного рішення, – журналіст