Главная / Мнения

"Соєві війни" завершилися перемогою компромісного рішення, – журналіст

17:15 | 24.05.2018
"Соєві війни" завершилися перемогою компромісного рішення, – журналіст
Автор:
"Соєвий" законопроект №7403-д, у компромісному варіанті, який зберігає чинним тимчасове скасування відшкодування ПДВ при експорті соєвих бобів з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021 року та ріпаку – з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021 року, було прийнято парламентом, задовільнивши очікування українських фермерів і переробників. 249 народних депутатів проголосували за прийняття закону.

Однак положення цього пункту не поширюються на операції з вивезення сільгоспвиробниками сої та ріпаку за межі території України в митному режимі експорту – про це повідомив оглядач порталу "НВ Бізнес" Андрій Лєдєньов.

"За виробниками сої та ріпаку, як і раніше, залишається право вибору – продавати свій врожай переробнику, який в свою чергу отримує відшкодування ПДВ та спроможен заплатити високу ціну за сировину, або експортувати товар самостійно", – говориться в матреіалі.

В той же час перемога компромісних правок до законопроекту №7403-д захищає інтереси аграріїв, що вирощують сою і сприяє більшому завантаженню потужностей з переробки цієї культури. Відповідно зміни законодавства сприятимуть збільшенню обсягів експорту продукту з доданою вартістю за рахунок зниження рівня сировинного дефіциту, що раніше був спричинений масовим експортом сої міжнародними трейдинговими компаніями.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Верховна Рада України прийняла зміни до Податкового кодексу, які вводять тимчасові обмеження на відшкодування ПДВ при експорті сої і тим самим стимулюють розвиток внутрішньої переробки в Україні. Поправки викликали невдоволення серед аграріїв і дебати, в результаті яких компроміс було знайдено.

Джерело: ukranews.com