Главная / Мнения

Усі учасники АТО зможуть безкоштовно отримати землю для будівництва чи ведення господарства (с)

03.12.2015
Усі учасники АТО зможуть безкоштовно отримати землю для будівництва чи ведення господарства (с)
Начальник юридического департамента ООО "ПолимерПак"

Воював - доведи, довів - переконай у необхідності. Як отримують землю бійці АТО

Доволі часті заголовки на багатьох державних сайтах та різноманітних інтернет-виданнях. Цьому є цілком логічне пояснення – слова підкріплюються законом. Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надаються, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав відповідний документ, що посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

До банку даних вже внесено 2521 земельний масив загальною площею 18380,2 гектара. Це земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності в межах та за межами населених пунктів у всіх областях України. Отже, захисники Батьківщини, що беруть участь в АТО, незабаром зможуть безоплатно отримати земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.

Здавалося б, усе просто. Проте, все частіше, до нас, як до фахівців у сфері права, звертаються наші захисники із проханням допомогти їм. Наголошую, скористатися своїм законним правом, котре вони вибороли ризикуючи своїм життям.

Питання, як-то кажуть, благородне, втім, через недосконале законодавство, поспіх чиновників і депутати вигадали складні схеми передачі землі, і, можливо, заклали в ці рішення приховані лазівки для маніпуляцій.

Після всезагальної ейфорії: «наша влада з народом», нас скинули з висоти наших «рожевих мрій рівності» об жорстоку реальність «кумівства», «недоучків прокурорів», та, врешті «найчесніших голів селищних рад». 

В принципі, двостороннє трактування законів, на жаль, дає можливість можновладцям уникати виконання своїх прямих обов’язків. Так, відповідно до статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», у разі відсутності плану зонування або детального плану території, надання земельних ділянок забороняється.

Попри бюрократичні перешкоди існують ще й зовсім неочікувані підлі причини. Чернігівська, Рівненська, Волинська та інші області засвітилися у ЗМІ зовсім не як приклад термінового вирішення цих питань. А, якраз, навпаки. Законних перешкод для отримання земельних ділянок немає. Проте, проти цього конституційного права виступають самі селяни, котрі чомусь вирішили, що користування землею протягом певного проміжку часу для власних потреб дає їм можливість привласнити ці наділи. Досі, у деяких районах ведуться судові справи з цих питань. «На Ковельщині в людей забирають землі, щоб віддати їх учасникам АТО», «Богатирчук-Кривко пояснила, чому учасникам АТО відмовляють у наданні землі», «На Волині 826-ом учасникам АТО відмовили у наданні землі, «бо її немає»», - ось лише декілька прикладів «безпроблемного» виділення земельних ділянок для учасників АТО.

Резюмуємо: для того, щоб скористатися своїм законним правом, учаснику АТО мало довести свою безпосередню участь у антитерористичній операції. Необхідно, щонайменше, наймати юриста для обґрунтування своїх вимог до суду для знахабнілих можновладців, котрі, у більшості випадків, вже пообіцяли цю землю «потрібним людям», а також, «переконати» селян, для котрих закон не є чомусь основою державотворення.

Повернемося все ж до питання виділення землі по факту. Кожен розуміє, що закон має під собою практичну реалізацію. Виникає інше питання: якщо з якихось причин учасники АТО в тій чи іншій області не отримують земельні наділи, кому в такому випадку надається право, бодай, користування землею? Ось тут у гру вступає одна із роками опрацьованих схем.

У вересні минулого року громадська організація «Кияни об'єднуємось» пікетувала КП «Спецжитлофонд» в знак протесту проти сумнівних будівельних оборудок даного підприємства. За даними організації, підприємству в обхід обов’язкових конкурсів і земельних аукціонів відводяться ласі ділянки київської землі. Надалі ці ділянки забудовуються комерційним житлом.

Фігурувало підприємство і в кількох скандальних забудовах. Як зазначають активісти, саме КП «Спецжитлофонд» було замовником скандального будівництва по провулку Моторному 3а, 4, 6, 8, де черговикам запропонували купувати квартири на пільгових умовах по програмі 70/30, а коли квартири збудували, вимагало фактично повної 100% оплати.

Крім цього, КП «захопило» і обнесло будівельним парканом сквер по вулиці професора Підвисоцького, 4в, що знаходиться на місці історичного Звіринецького урочища. Київрада виділила цю ділянку в Печерському районі під обіцянки «Спецжитлофонду» побудувати доступне житло для медиків. Однак, насправді, квартири, за словами активістів, продавалися за ринковою ціною.

Як повідомляє Союз інвесторів України, посилаючись на дані Єдиного державного реєстру судових рішень, є рішення про стягнення з компанії майже трьох мільйонів гривень.

«Згідно із законодавством, землі під забудову треба відводити виключно через аукціони. З цього правила є виключення: держава може відводити їх комунальним підприємствам без орендної плати, без конкурсу, на постійне користування. От і існує така «прокладка» як КП «Спецжитлофонд». Це підприємство насправді нічого не будує, просто на нього відводяться земельні ділянки, потім заходить справжній забудовник, який за договором інвестування будується на цій земельній ділянці. Тобто реально забудовник отримує землю безкоштовно», - заявив голова ГО «Кияни об'єднуємось» Олександр Дядюк.

На його думку, схема з передачею землі для бійців АТО — чергова афера. «В мене є велика підозра, що під цим питанням просто відведуть своїм фірмам «на халяву» землі без оренди, і добре буде, якщо щось перепаде учасникам АТО... - додав Дядюк. – «Спецжитлофонд» - це організація, яка може будувати житло лише за бюджетні кошти. А щодо учасників АТО вони не передбачені. Земельні ділянки треба передавати бійцям напряму для приватного будівництва. Якщо йдеться про багатоквартирні будинки, то учасники АТО повинні створити ЖБК і Київрада може передати йому ці ділянки».

Дядюка також обурює те, що депутати виділяють землю, навіть не знаючи, скільки учасників АТО потребують покращення житлових умов.

Тобто, тепер вже йде мова не лише про доведення безпосередньої участі і перебуванні у зоні АТО, але й про рівень житлових умов, котрі також потрібно довести, а враховуючи труднощі цих процесів – ми розуміємо скільки часу та коштів ця процедура потребуватиме.

На жаль, це реалії сьогодення. Наша «нова влада» дає щедрі обіцянки, проте, більшість із них виявляються лише вдалим піар-ходом. Схеми затерті та старі, діючи лише з причини небажання людей йти проти прогнилої машини перефарбованих партійників. Або, можливо, хтось на місцях навмисно підставляє незаплямовану верхівку влади? Тоді, наше із вами завдання донести наші спостереження до кермувальників держави! Врешті, це наше з вами право, також закріплене Конституцією України.
ЗМІ виявили помилки в розслідуванні МЕРТ щодо сірчаної кислоти В Польше значительно выросла неприязнь к украинцам и немцам "Соєві війни" завершилися перемогою компромісного рішення, – журналіст