Главная / Политика

Бізнес-омбудсмен – великий плюс для інвестклімату України!

03.03.2018
Бізнес-омбудсмен – великий плюс для інвестклімату України!
Народний депутат (РПЛ), Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.
Як один з розробників та апологетів законопроекту про Установу Бізнес-омбудсмена (реєстр. №4591) перед його розглядом в Раді у другому читанні “розставлю всі крапки над i”.

ЩО ТАКЕ УСТАНОВА БІЗНЕС-ОМБУДСМЕНА

Це недержавна неприбуткова організація, покликана БЕЗОПЛАТНО захищати підприємців від недобросовісної поведінки органів влади. Тобто від тих дій або бездіяльності уряду, місцевої влади, силовиків, різних “регуляторів” та навіть держпідприємств, які порушують право на свободу підприємницької діяльності чи неправомірно втручаються в господарську діяльність підприємств та підприємців.
Бізнес-омбудсмен працює не сам, він має двох заступників та секретаріат, до якого входять інспектори, які безпосередньо працюють зі скаргами. Сьогодні усього працюють 32 співробітники. Установа бізнес-омбудсмена підзвітна Наглядовій раді, в якій порівну представлені уряд, міжнародні фінансові організації та бізнес-асоціації. Але про це пізніше.

ЩО РОБИТЬ УСТАНОВА БІЗНЕС-ОМБУДСМЕНА

По-перше, розглядає скарги підприємців на органи влади та виносить за ними подання, обов’язкові для реагування. Установа бізнес-омбудсмена не може “змусити” чи “зобов’язати”, адже не є суб’єктом владних повноважень. Проте “людина з ліхтариком” та законними повноваженнями, яка грамотно “підсвічує” проблему, насправді суттєво сприяє її вирішенню!

По-друге, узагальнює типові проблеми та пропонує шляхи їх вирішення у так званих “системних звітах”. Адже важливо не тільки захистити одного підприємця сьогодні, а й зробити так, щоб сотні підприємців завтра не стикнулись з подібними складнощами.

ЯКІ ПРАВА МАЄ БІЗНЕС-ОМБУДСМЕН

По-перше, право на отримання усіх необхідних документів та інформації на запит, а також максимальне сприяння від посадових осіб органів влади згідно закону.
   
По-друге, право на першочерговий прийом Президентом, Прем’єром, Головою Верховної Ради, Міністрами та іншими високопосадовцями.

По-третє, право на щоквартальну аудієнцію у Прем’єр-міністра для обговорення найбільш гострих та системних проблем бізнесу.

По-четверте, право безперешкодного доступу до усіх органів влади та участі у судах усіх інстанцій.

По-п’яте, бути присутнім під час здійснення заходів державного нагляду (контролю).

ХТО МОЖЕ БУТИ БІЗНЕС-ОМБУДСМЕНОМ

Бізнес-омбудсменом може бути лише той, хто має бездоганну ділову репутацію, високі моральні якості, вищу економічну або юридичну освіту, глибокі знання української проблематики та відповідає критеріям, визначеним Наглядовою радою.

Бізнес-омбудсменом не може бути той, хто має непогашену судимість, належить до будь-якої політичної партії, останні три роки був держслужбовцем або має в Україні бізнес чи працює ще десь за сумісництвом. Це виключає конфлікт інтересів та забезпечує неупередженість діяльності установи бізнес-омбудсмена.

ГАРАНТІЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ БІЗНЕС-ОМБУДСМЕНУ

П’ять основних факторів незалежності установи:
1) Спеціальний (законодавчо закріплений) статус установи бізнес-омбудсмена.
2) Непідзвітність та непідконтрольність установи бізнес-омбудсмену органам влади.
3) Гарантована на рівні закону прозорість для суспільства діяльності установи.
4) Недоторканість бізнес-омбудсмена та його заступників на весь час виконання повноважень.
5) Диверсифікація джерел фінансування – кошти на діяльність установи бізнес-омбудсмена можуть поступати з кількох джерел (бюджет, міжнародні фінансові організації – сьогодні основне реальне джерело фінансування, бізнес-асоціації).

БІЗНЕС-ОМБУДСМЕН – НЕ ЕКСПЕРИМЕНТ

Україна – не перша держава в світі, де створена установа бізнес-омбудсмена. Відповідний досвід мають США, Великобританія, Франція, Грузія, Казахстан та ряд інших країн.
Установа бізнес-омбудсмена в Україні існує з грудня 2014 року, але на рівні меморандуму, в подальшому зафіксованому постановою КМУ. Це так звана “Антикорупційна ініціатива”, підписана КМУ, ЄБРР, OECD, EBA, AmCham, ФРУ, ТПП та УСПП. Зараз установа бізнес-омбудсмена фінансується через “мультидонорський” рахунок ЄБРР, відкритий у 2014 році. Кошти виділяють Великобританія, Данія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Польща, США, Фінляндія, Франція, Швейцарія, Швеція, Японія та ЄС.
Закон потрібен, щоб захистити установу, посилити її функції та додатково підвищити ефективність.

ЕФЕКТИВНІСТЬ БІЗНЕС-ОМБУДСМЕНА

Результати діяльності установи бізнес-омбудсмена говорять самі за себе:
• 3,5 тис. звернень розглянуто, по них відкрито 2,5 тис. розслідувань;
• 1,5 тис. рекомендацій надано держорганам, з них 92% виконано;
• 11,4 млрд грн – прямий економічний ефект від діяльності Ради;
• 95% скаржників задоволені роботою бізнес-омбудсмена;
• 11 системних звітів з рекомендаціями підготовлено для КМУ.

З урахуванням звітів установи бізнес-омбудсмена в парламенті зареєстрована низка економічних та антикорупційних законопроектів: про безкоштовне приєднання до інженерних мереж (№6671), “Стоп “маски-шоу” (№7275), “На захист українських експортерів” (№7365).

КОМУ ПОТРІБЕН БІЗНЕС-ОМБУДСМЕН

Бізнес-омбудсмен потрібен, передусім, малому бізнесу. Який заслуговує на всебічний захист та сприяння. Це підтверджується і статистикою звернень до бізнес-омбудсмена – 75% від усіх скаржників – це саме малий та середній бізнес.

Але є й ті, кому бізнес-омбудсмен як кістка в горлі. Це чиновники-корупціонери усіх мастей та “стара гвардія” в політиці, які покривають “стару систему” під усіма можливими і неможливими приводами.

Але, коли є підтримка суспільства і малого бізнесу, позитивний поступ не спинити! Закон про установу бізнес-омбудсмена має бути нарешті прийнятий!

 ---

Хочу особливо подякувати моїм шановним колегам по Комітету з питань промислової політики та підприємництва, а також директору ЄБРР Шевкі Аджунеру, бізнес-омбудсмену Альгірдасу Шеметі та його заступникам – Ярославу Грегірчаку й Тетяні Короткій, і усім учасникам Антикорупційної ініціативи (OECD, EBA, AmCham, ФРУ, ТПП, УСПП), які інвестували свій час, енергію та досвід в розробку та удосконалення цього законопроекту!
Економічне майбутнє України: поради Римського клубу та фідбек вітчизняного бізнесу "Купуй українське": півсотні депутатів приводить до тями Посла ЄС Нефьодова можуть звільнити за антипромислову позицію