Главная / Пресс-релизы

Бізнес та влада Львівщини вирішуватимуть експортно-імпортні проблеми разом

09:57 | 28.04.2017
pavlukira@gmail.com
Бізнес та влада Львівщини вирішуватимуть експортно-імпортні проблеми разом
Автор:

20 квітня відбулася прес-конференція з нагоди старту проекту «Адвокація для розвитку торгівлі», який реалізовує Клуб Ділових Людей у межах ініціативи «Діалог зі сприяння торгівлі» за сприяння Європейського Союзу та підтримки Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД). Мета проекту – сприяння взаємодії влади та місцевого самоврядування Львівської області з представниками малого та середнього бізнесу, які є суб’єктами зовнішньо економічної діяльності.

 

Під час проекту проведуть аналітичне дослідження серед підприємців, які є суб’єктами ЗЕД, розроблять рекомендації щодо налагодження взаємодії органів державної влади, місцевого самоврядування та бізнесу. Окрім того – укладуть Меморандум, який засвідчує готовність стейкхолдерів (організацій, які можуть впливати на зовнішньо економічну діяльність) взаємодіяти з бізнесом на основі етично-культурних засад.

 

На прес-конференції представникам ЗМІ представили основні проблеми та можливості для зовнішньої торгівлі малого та середнього бізнесу.

 

Голова Клубу Ділових Людей Микола Савуляк представив попередні результати дослідження. У його межах було опитано 157 власників та керівників малого і середнього бізнесу, які вказали на ключові проблеми, з якими вони стикаються у процесі своєї експортно-імпортної діяльності.

 

«Серед основних проблем – велика кількість дозвільних документів які потрібно оформити для замитнення/розмитнення товару на кордоні, довгий період очікування результатів перевірки контролюючих органів, – зазначає Микола Савуляк. – Окрім того, більшість опитаних нами підприємців вказують на незрозумілий процес визначення митної вартості та коду товару тощо».

 

Не зважаючи на проблеми експорту/імпорту малого та середнього бізнесу, у Львові та області спостерігають позитивні тенденції євроінтеграції.

 

«Цього року можливості виходу українського бізнесу на європейські ринки значно зросли. До прикладу, кожні два місяці відбуваються величезні торгові місії у різні країни Європи, до яких щоразу максимально запрошують підприємців, які хочуть пробувати експортувати. І проблема, з якою ми стикнулися: зацікавлення підприємців близьке до нуля, – каже начальник управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, заступник директора департаменту Ольга Сивак. – Я гадаю, треба мати бажання і навіть пробувати ризикнути, витративши певні кошти на участь у таких місіях, бо це відкриває величезні перспективи».

 

Щодо зміцнення митного законодавства у питаннях експорту та імпорту активно працює Західноукраїнський офіс Європейської Бізнес-Асоціації. Регіональний менеджер Мар’яна Луцишин зазначила, що організація має низку напрацювань, які вже розглядають різні комісії Верховної Ради з метою покращення ситуації з зовнішньою торгівлею.

 

«Зараз ми шукаємо способи спрощення ситуації з простоюванням на кордоні. Одним з напрацювань є проект реверсної дороги для автомобілів з іноземними номерами, яка має запрацювати на пропускному пункті у Краковці. Також чудовою є ініціатива "єдиного митного вікна", яка спрощує процедуру оформлення митних документів і обмежує можливості створення корупційних схем», – відзначає Мар’яна Луцишин.

 

Окрім того, перевагами та недоліками зовнішньо економічної діяльності поділилися представники Львівської митниці ДФС. Зокрема, державний інспектор управління організації митного контролю Роман Гец наголосив, що євроінтеграції львівського бізнесу сприяють вигідне географічне розташування, впровадження електронного декларування, вигідний розклад роботи підрозділів митного оформлення, мінімальний час оформлення вантажів тощо.

 

«Для вдосконалення роботи за принципом "єдиного вікна" необхідно внести зміни до нормативно-правових актів, що регламентують порядок здійснення видів державного контролю відповідними державними органами», – додав Роман Гец.

 

Наступними етапами проекту будуть проведення трьох круглих столів, на яких обговорять проблемні питання з безпосереднім залученням підприємців та інших експертів та зроблять спробу знайти ті напрямки, де можна за короткий час досягнути певного результату зовнішньо економічної діяльності.

 

«Вже восени плануємо побачити перші результати проекту, щоб чіткіше спланувати наступні кроки і дії, які сприятимуть зовнішній торгівлі Львова та Львівської області», – зазначив Микола Савуляк.

 

Наступний захід у рамках проекту «Адвокація для розвитку торгівлі» відбудеться вже 25 квітня за адресою м. Львів, вул. Зелена, 109, ауд. 108. Деталі та реєстрація за посиланням: http://www.bc-club.org.ua/event-details/event/2164.html

 

Акредитація ЗМІ за телефоном: +38 (097) 289 87 89 (Ірина Таран, керівник Прес-служби Клубу Ділових Людей).

 

Увага! Прес-конференція була підготовлена за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.