25-го жовтня за сприяння Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва відбувся парламентський круглий стіл на тему «Індустріальні парки – інструмент регіонального розвитку та економічного зростання»

Повно боягузів

Подібні ініціативи – це завжди робочі місця. В світі зараз йде конкуренція за робітників і за мізки. Ці інструменти створять можливість приходу до країни нових інвесторів, коштів.

Перше, що заважає роботі законопроекту зараз – страх. Країна боїться змінюватися. Бояться в Верховній Раді, в Уряді. Це недоречно – світ конкурентний і коли сусіди створюють для інвестора особливі умови, ми повинні розуміти, що гроші це відчувають. Наші умови мають бути кращими. Наші переваги – це і логістика, і сировинні, і робітничі люди.

Найзначущий аргумент – закиди щодо створення внутрішнього офшору для людей, які зможуть ним скористатися виключно в особистих інтересах. Але ми збираємося прийняти закон в пакеті з уточненням преференцій для любого інвестора – якщо об’єм інвестицій 500 тис євро і більший, створюється 25 і більше робочих місць, то такому інвестору на робочі місця йде преференція 50% від діючої ставки ЄСВ. Такому інвестору надається на те обладнання, яке він вводить в експлуатацію, можливість 100% амортизації. Відповідно, ризики використання парків, як офшорів, зникають. В більшості країн світу парки використовуються з подібними пільгами і ці країни не бояться таких ризиків.
Дмитро Олійник
Голова Ради Федерації роботодавців України