25-го жовтня за сприяння Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва відбувся парламентський круглий стіл на тему «Індустріальні парки – інструмент регіонального розвитку та економічного зростання»

Індустріальні парки будуть цікаві МСБ

В індустріальному парку є декілька сторін, і облаштуванням інфраструктури будуть займатися організатори, які мають створити умови для початку діяльності. В них буде більший строк пільг ПДВ по розстроченню імпортного кредиту, наприклад. МСБ використовуватиме лише місце. Я була в Туреччині і зрозуміла, що це сучасні методи вирішення виробництва.

Ніяких неконкурентних умов ми не створюємо тим підприємствам, що знаходяться поруч. В разі початку виробництва продукції для самих учасників індустріальних парків розстрочення буде не таким довгим. В разі початку виробництва ними продукції вони не будуть зацікавлені не сплачувати той розстрочений імпортний податковий кредит – його треба буде платити відразу, бо він буде потрапляти в податковий кредит і буде зменшувати платежі з обсягів проданої продукції.
Організатором індустріального парку має бути не тільки держава, а й приватні підприємства також. Є правила перебування в парку, які затверджуються управляючою компанією-організатором парку. Коли парків достатня кількість і вони конкурують, надплату орг взяти не може – інакше це буде невигідне учаснику. Підприємця не цікавитиме сплата від податків, бо у нас в країні немає культури сплати податків на прибуток – а саме площадка, інфраструктура. Багато парків можуть достягти значної енергоефективності.
Ми на тому етапі, де не працюють старі важелі впливу. Саме індустріальні парки можуть стати новим інструментом, який варто спробувати.

Якщо ми не приймемо зміни до податкового і митного кодексу – ті пільги, які є недієвими і непрацюючими, наразі зафіксовані лише на папері. Дієвими є розстрочення ПДВ на 60 місяців – хоча й воно не обов’язкове – далі податок на прибуток, застосування нульової ставки протягом перших 5 років і 9% на наступні 5. Нульова ставка на в’їздні пошлини на певні категорії обладнання – це до митного кодексу.

Розмиття податкової бази веде до зменшення надходжень до бюджету, і створення нового інструменту для цього особисто для мене є неприпустимим. Саме тому ми ввели квартальну звітність щодо кожного податку, про які я говорила. Вивільнені кошти з податку на прибуток навіть прописані, яким чином мають відображатися в обліку, щоб досягти максимальної прозорості. Не можуть ці кошти використовуватися для виплат доходів чи якихось сумнівних операцій. Якщо закон буде прийнято, дуже багато моментів залежатиме від контролюючого органу – виписати все дослівно в самому законі неможливо. Зарано підіймати крик, поки нема навіть зацікавленості підприємств в індустріальних парках.
Ніна Южаніна
Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики