Хоча вона може посилити експортний потенціал українського аграрного сектору


Повільно й неякісно

Який зараз насправді стан державної реєстрації засобів захисту рослин, чи вона хоча б частково функціонує?

Процедура реєстрації ЗЗР працює, але з величезними затримками. Вже протягом другого року системні проблеми виникають на етапі затвердження гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів через регуляторний вакуум – відсутність чітко врегульованої процедури затвердження гігієнічних нормативів і регламентів, невизначеність щодо розподілу повноважень між державними органами в цій сфері та відсутність чітко визначеного відповідального органу. Відповідно завершити процедуру реєстрації нових засобів захисту рослин неможливо.

Які препарати не можуть потрапити на ринок України?

Це продукти на основі нових діючих речовин усіх компаній – виробників ЗЗР. Від нашої компанії на сьогодні – це гербіцид для захисту кукурудзи Лаудіс, системний інсектицид для захисту широкого спектру культур Мовенто та інші інноваційні препарати.

Чи використовуються вони в Європі?

Так, дані продукти зареєстровані та популярні на теренах Європи.

Як саме вони можуть покращити умови та врожай для аграріїв?

Так як це нові діючі речовини, які на сьогодні не присутні на ринку України, відповідно – це нові механізми дії препаратів. Введення в систему захисту культури препарату з новим механізмом дії не тільки сприяє підвищенню ефективності захисту культури від шкідливих об’єктів, а й запобігає виникненню резистентності у шкідливих об’єктів до ЗЗР.

Ефективний захист культури безпосередньо впливає на якість кінцевої продукції. А чим вища якість продукції, тим ширший ринок для її збуту. Відтак, нові технології захисту рослин допоможуть не лише надати українським аграріям доступ до передових інноваційних технологій світового рівня та, тим самим, підвищити ефективність ведення господарства, захистити врожай, збільшити його обсяги та якість, а й посилять експортний потенціал українського аграрного сектору.

Хто може бути зацікавлений в гальмуванні процесів роботи держреєстрації?

Ми, як компанія, можемо лише констатувати факт про наявність проблем в процесі реєстрації ЗЗР, а робити припущення про зацікавленість тих чи інших сторін – не наше завдання. Ми зацікавлені в відновленні безперебійного, прозорого процесу державної реєстрації нових препаратів та чіткому дотриманні відповідними державними органами законодавчо встановлених термінів видачі вищезгаданих документів.
Володимир Домалюк
Керівник аграрного підрозділу ТОВ "Байєр"
Нагадаємо, минулого тижня Американська торговельна палата в Україні звернулася до державних органів та громадськості з питань проблеми державної реєстрації засобів захисту рослин, яка впродовж 2015-2016 років функціонує в Україні або з величезними затримками, або не функціонує взагалі. Американська торговельна палата закликала Уряд терміново вирішити цю проблему, враховуючи наближення пікового сезону продажів засобів захисту рослин і беручи до уваги пріоритетність агропромислового сектору у забезпеченні стрімкого економічного розвитку держави.