Прозорі міністерства: як і що закуповує українська влада? Аналіз закупівель Міністерства молоді та спорту України

Реформа закупівель, яка відбулася в Україні із введенням системи електронних закупівель ProZorro, принесла багато позитивних змін. Крім власне економічної вигоди – на даний момент ProZorro дозволило заощадити підприємствам вже 8,52 мільярди гривень – ця реформа дозволила зробити процес закупівель прозорим та відкритим. Для поширення інформації про державні закупівлі та для сприяння прозорості закупівель, видання business.ua спільно із командою електронного торгівельного майданчика SmartTender.biz у рамках проекту #Прозорі_міністерства публікує аналітику закупівель українських міністерств. Сьогодні буде розглянуто закупівлі Міністерства молоді та спорту України.

Мінмосп почав роботу з системою у червні 2015 року. Найбільша активність спостерігалась в листопаді 2016 року – тоді було оголошено 30 тендерів, а найбільша очікувана вартість була помічена у вересні 2016 року – 4,15 млн. грн. Серед закуплених товарів найбільшу частку становила офісна та комп’ютерна техніка.

За весь період проведення закупівель у ProZorro Міністерство зекономило 213,62 тис. грн, при цьому очікувана сума закупівель становить 6,7 млн грн. Загальна кількість оголошених тендерів на сьогодні – 146, учасників – 153, а середній відсоток знижки – 14%. Відповідно, кількість пропозицій на торги сягає позначки 2,68.


Серед ТОП-5 товарів, які закуповує безпосередньо Міністерство молоді та спорту України найбільшу частку – 61,0% – займають послуги у сфері відпочинку, культури і спорту (що пов’язано із функціями міністерства), 18,0% – офісна та комп'ютерна техніка, устаткування та приладдя, крім меблів та пакетів ПЗ; 4,4% – послуги з ремонту і технічного обслуговування; 3,6% – ділові послуги: юридичні, маркетингові, консультаційні, кадрові, поліграфічні та охоронні; 2,8% – послуги у сфері ІТ: консультування та розробка ПЗ, послуги мережі Інтернет.

Із загальної кількості тендерів завершені становлять 61%, тих, що не відбулися – 21,2%, пропозиції розглянуто в 2,1% тендерів, скасовано – 14,4%.