25-го жовтня за сприяння Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва відбувся парламентський круглий стіл на тему «Індустріальні парки – інструмент регіонального розвитку та економічного зростання»

Скажімо ні безробіттю

Зарано говорити про глобальний досвід нашого парку – наразі пройшло тільки пару років, як в Україні було зарєєстровано 14 промислових парків. Вони роблять свої перші кроки – це розбудова своєї інфраструктури, перші перемовини з зацікавленими інвесторами. Поданий законопроект – чи не єдиний механізм зрушити зараз з мертвої точки в економічному плані. Старі підприємства, де є проблеми, ми не можемо розглядати як основу української економіки. Саме створення майданчиків, де будуть належні комунікації, дозволить виробляти конкурентоздатну продукцію. Не треба боятися, що там їх буде десятки чи сотні. Я вивчав досвід Чехії, відвідував її – там було майже 30% безробітних, і шляхом створення навколо практично кожного райцентру промислового майданчика з наданням преференцій по податкам швидко залучили інвесторів і швидко почали будувати нові потужності.

В нашому місті є приклад, коли інвестор, побачивши рухи щодо покращення клімату, зайшов і почав вкладати кошти. Колись компанія Kraft Foods мала 3 га землі – тепер вже більше 30 га, вона вклала за останні п’ять років більше 100 млн дол інвестицій, створила до тисячі робочих місць, гарна продукція, висока зарплатня і соцгарантії. Треба максимально відкривати свої обійми для будь-якого інвестора. Місцева влада має пропонувати новації капіталу. Наші партнери німці запропонували прийняти ще один законопроект про створення при місцевих радах консультантів місцевого економічного розвитку для інвесторів – це буде, скажімо так, центр обслуговування інвестора. Якщо їм надати гарантії – вони прийдуть. Якщо вони змушені будуть битися у стіну – вони не захочуть свої гроші вкладати саме в нашу країну.

Я вважаю, що закон має бути більш радикальним – треба знімати ПДВ взагалі і давати гарантії на 10 років. Окупність капіталовкладень – це в ідеалі 5-7 років. За п’ять років інвестиції ще можна не встигнути повернути. Промислові парки повинні мати статус державних, обласних та регіональних – на кожен рівень може бути різна площина преференцій. Залежатиме це від розвитку місцевого виробництва. Наша фабрика збудована за рік. Найперше українцям зараз потрібні робочі місця і гідна зарплатня. Ми маємо можливість їх надати.
Юрій Бова
Міський голова м. Тростянець, ініціатор створення ІП «Тростянець»