25-го жовтня за сприяння Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва відбувся парламентський круглий стіл на тему «Індустріальні парки – інструмент регіонального розвитку та економічного зростання»

Мільярд доларів? Це реально

Ще в 2014 році ми ухвалили стратегію і чітко їй наслідуємо. Одна з основних цілей – збільшення людського капіталу. Це може бути досягнуто за рахунок таких інструментів, як індустріальні парки, Агентство регіонального розвитку. Наступного року ми чекаємо на реальну роботу вже діючих індустріальних парків і готуємо цілу низку проектів на державний фонд регіонального розвитку, які будуть спрямовані на влаштування інфраструктури та комунікацій для індустріальних парків. Далі – безпосередня робота самої агенції, влади і бізнесу, представлення на міжнародному просторі і реальна робота з інвесторами, залучення їх на безпосередній основі на регіональному рівні.

Важливо зрозуміти, які умови ми можемо створити для наших підприємців – ми готуємо обласну програму, що була б стимулом для районів і міст. Ми запропонували механізм спрощення процедур на оформлення права власності на земельні ділянки. Черкащина є лідером по виробництву зернових – до 4 млн т, але переробка менше 10%. Наша стратегія передбачає розвиток сільських територій. Ми маємо відповідний грант від ЄС щодо створення багатофункціональних кооперативів. Наступного року ми побачимо роботу 50 кооперативів, що забезпечать зайнятість населення і розвиток МСБ у переробці. У нас є залучення з боку польської сторони – створення фонду підтримки підприємництва, на це виділені відповідні гранти. Це важливий крок для того, щоб виховати підприємця, надати йому ті можливості, які є в нашій державі та за кордоном. Важливо також знайти дешевий ресурс – ми співпрацюємо з іноземними фондами і також очікуємо кроків від державних банків, яким ми направили відповідні пропозиції.

Для іноземного інвестора важливими є дві речі: захист інвестицій і їхня швидкість та високий рівень корупції, що не дає можливості реально починати роботу. Державний фонд регіонального розвитку, обласні бюджети – зараз тільки за їхній рахунок можемо розвивати інфраструктуру.

Треба знайти баланс між усіма політичними силами. Коли розпочнеться реальна робота, ми зробимо перші кроки – це буде сигналом для інвесторів, що ми готові. Органи місцевої влади своє домашнє завдання виконують. Земельні ділянки визначили, маємо преференції на місцевому рівні. Ми готові інвестору надавати всі умови, аби тільки був ухвалений цей законопроект.

В Черкащині на 100 га індустріального парку може бути залучено 200 млн дол інвестицій. Ми плануємо в найближчі пять років від 300 до 1000 га надати площу під індустріальні парки – рахуйте самі, це може бути до млрд дол фінансування. Для інвестора важливі наразі не пусті слова, а реальні кроки. Ми залучаємо інвесторів, але більше в ручному режимі. Нам потрібна реальна робоча система.
Юрій Ткаченко
Голова Черкаської обласної державної адміністрації