Главная / Технологии

Telegram для бізнесу: 5 методів використання

23:02 | 03.04.2018
Telegram для бізнесу: 5 методів використання
Автор:
13 березня кількість користувачів Telegram досягла 200 млн. Аудиторія збільшується, незважаючи на гучні скандали, що розгортаються навколо месенджера. Це означає, що у підприємців є можливість знайти у ньому свою цільову аудиторію, сконцентрувати в одному місці і використовувати додаток для просування бізнесу. Тим паче, сам сервіс надає потрібні інструменти.

1. Створення каналу і впровадження Telegram до SMM-стратегії

Брендові пабліки у Facebook, Instagram і ВКонтакте відверто набридли аудиторії. Люди підписуються на сотні акаунтів і просто втрачають з поля зору потрібну інформацію, плутаючись в тонах спаму. Канал у месенджері – новий напрямок, що будується на тому ж принципі. Підприємець:
створює канал;
називає його ім'ям бренду або за напрямком бізнесу;
публікує тематичний контент; приваблює аудиторію;
періодично робить вигідні пропозиції.

Підписники отримують такі ж push-повідомлення, як від звичайних меседжів. Відкриваємість контенту набагато вища, навіть якщо користувач деактивує звук повідомлень на каналі.

2. Використання Telegram-каналу для персонального брендингу

За великими брендами стоять гучні імена. Але це відбувалося не відразу. Бізнесмени, що добре використали особистий брендинг, який пішов на користь бізнесу:
Tesla – Ілон Маск;
Facebook – Марк Цукерберг;
Microsoft – Білл Гейтс.

Щоб повідомити цільовiй аудиторії про себе, бiзнесмен може прив'язати бренд до власного імені, використовуючи Telegram-канал як особистий блог. У цьому випадку контент пишеться від першої особи, часто використовуються корисні відео- та аудіопiдкасти. Бажано виробити фірмовий стиль, який буде приваблювати аудиторію. Приклад – канал засновника GeniusMarketing Олеся Тимофєєва:

3. Telegram як доповнення або альтернатива email-розсилці


Месенджери змушують багатьох людей забути про електронну пошту. Тому відкриваємість листів поступово падає. Добре рішення – створити автоматизовану розсилку в Telegram, просити відвідувача залишити ім'я користувача (замість email'а) і відправляти листи у месенджер. Скопіювати і вставити повідомлення тут набагато простіше, ніж зверстати лист.

4. Консультація клієнтів у Telegram

Найпростіший, але дуже корисний варіант використання програми. Із потенційними та існуючими клієнтами краще спілкуватися там, де зручно їм. Telegram – найбільш оптимальний варіант практично для будь-якої ніші. Залежно від напрямку бiзнесу, ваші клієнти можуть приємно здивуватися тому, що для отримання консультації їм не потрібно писати на пошту і оновлювати кошик кожну хвилину. Все відбувається прямо тут – в месенджері, що значно зекономить час.

5. Автоматизація роботи за допомогою чат-ботів

Деякі компанії вже створюють повноцінних Telegram-касирів. Це роботи, що "оброблюють" клієнтів без участі людини. Приклад – кінотеатр "Жовтень", де для цих цілей використовуються усi три популярні в країні месенджери:

Покупець потрапляє до дiалогу з ботом, починає розмову. Робот пропонує йому вибрати сеанс, час, потрібні місця та кількість квитків. Замовлення автоматично бронюється, після чого користувач може сплатити квитки онлайн за допомогою картки. Це спрощує завдання обох сторін – реальних касирів й самих клієнтів.

Telegram – один із трендів інтернет-маркетингу 2017-2018 років. Але вже на підході нові інструменти, які обов'язково потрібні власникам бізнесів, охочим залишити конкурентів позаду в найближчі кілька місяців. Найактуальніші з них будуть розкриті з 18 по 20 травня на Лабораторії Онлайн Бізнесу 2018 – наймасштабнішому саміті по залученню клієнтів із інтернету в Східній Європі.

Забронювати місця можна на офіційному сайті: gmsummit.me.