Банкопад і безробіття

Банкопад і безробіття
1567

«Банкопад» триває і його наслідки відбиваються не лише на вкладниках, але й на ринку праці. За останні два кризові роки в Україні закрилось або було визнано неплатоспроможними понад 70 банків, лише за минулий рік і початок нинішнього року закрилось майже 3800 відділень банків. Роботу втратили щонайменше 45 тисяч працівників банківських установ. Крім того, в цій сфері відбуваються скорочення штатів і різноманітні оптимізації.

Зважаючи на цифри офіційного безробіття в Україні (в травні 2016 р. – 416 тисяч зареєстрованих безробітних) – колишні банківські працівники становлять близько 10%  в загальній кількості безробітних. Такі цифри видались нам суттєвими і ми звернулись до фахівців ринку праці з проханням прокоментувати ситуацію із вивільненням-працевлаштуванням колишніх банківських працівників. 

БЛІЦ-ІНТЕРВ'Ю
директор з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Cергій Марченко:
- Наскільки серйозною є проблема безробіття серед банківських працівників?
- Насправді, проблема зі звільненимі банківськими працівниками дещо перебільшена. По-перше, 45 тисяч банківських працівників звільнено не одномоментно.Ці 60 банків виведено не одномоментно, а протягом двох років, причому найбільші скорочення були рік-півтора тому і ці люди вже мали б знайти себе на ринку праці. По-друге, згідно даних Державної служби зайнятості, в Україні 1,7 млн безробітних за методологією МОП. Тобто, звільнених банківських працівників на ринок праці вийшло лише близько 2,6% і частина з них вже знайшла собі роботу в минулому та позаминулому роках.
Проте для великих міст і, особливо, Києва, де традиційно найбільше банківських установ та центральних офісів ліквідованих банків, звільнені банківські працівники на ринку праці помітні.
- Трудовим ресурсом для яких галузей вони стануть? 
- З їх досвідом роботи простіше всього знайти нову роботу у клієнт-менеджменті, продажах, маркетингу, HR, та багатьох інших галузях, де можуть працювати співробітники різних банківських департаментів. Загалом, люди з банківським досвідом цінуються на ринку праці, бо зазвичай вони відповідальні, дисципліновані, комунікабельні та мають якісну освіту та багато пройдених тренінгів.
- Чи вплине така висока конкуренція на рівень заробітних плат с цій сфері?
- Велика пропозиція звільнених з банків спеціалістів суттєво не впливає на рівень заробітних плат у банках. Справа в тому, що зарплатня банківських співробітників після девальвації гривні і проблем у економіці зараз і так невисока. Зніжувати її ще більше немає можливості, бо люди не готові працювати за такі гроші.
- Чи можна розглядати звільнених банківських працівників як потенційних самозайнятих громадян чи ініціаторів дрібного бізнесу?
- Безумовно, частина банківських працівників може знайти себе в своєму бізнесі. Спілкуючись зі своїми клієнтами-бізнесменами, банківські працівники мають достатньо інформації про ведення бізнесу і не виключено, що можуть спробувати себе у власній справі. Вони мають переваги у розумінні економіки бізнесу і краще орієнтуються у можливостях залучення кредитних коштів, або інвестицій.
- Який Ваш прогноз ситуації?
- Стосовно кількості необхідних банківських працівників існує думка, що надмірна кількість банків буде виведена з ринку, та ще багато людей втратять роботу. Проте варто не забувати, що кількість клієнтів банків лишається сталою, тому кількість людей, що фізично їх обслуговують, в рамках банківської системи теж має бути приблизно такою ж. Тому особисто я чекаю перетоку спеціалістів із банків, що збанкрутують до банків, що займуть їхні ніші на ринку та розширять свій бізнес.
контекст
У 2014 році Нацбанк почав «чистити» банківську систему, в результаті чого, за словами глави НБУ Вікторії Гонтарєвої, кількість банків скоротилася більш ніж на 30%, в першу чергу за рахунок проблемних і «кишенькових» банків.
На 1 січня 2014 р. в Україні існувало 180 діючих банків; на 1 січня 2015 р. - 163 банки; на 1 січня 2016 р. – 117 банків; на 1 травня 2016 р. – 109 банків (без неплатоспроможних банків).
Міжнародні фінансові інституції вважали надмірною кількість банківських установ в Україні і позитивно оцінювали їх скорочення за рахунок ліквідації «слабких ланок».
цифри і факти
Через ліквідацію ряду фінансових установ України займаних посад позбулося близько 45 тисяч фахівців банківської справи, наводить дані керівництво Фонду гарантування вкладів фізосіб. На момент призначення тимчасових керуючих в кредитних організаціях працювало понад 55 тисяч осіб, на сьогодні їх кількість становить близько 12 тисяч.
В травні 2016 р. в Державній службі зайнятості було зареєстровано 416,4 тис. безробітних.
Середній рівень зарплатні, на який претендують працівники банківської сфери, відповідно до сайтів з пошуку роботи, становить від 5,5 тисяч гривень. Переважно, це працівники молодого і середнього віку.