Главная / Украина

"Нафтогаз" може виграти суперечку з "Газпромом" моральними аргументами

09:22 | 25.05.2015
Головна / Украина
"Нафтогаз" може виграти суперечку з "Газпромом" моральними аргументами

Соломія Слижук

Експерт юркомпанії "Грищенко, Пронін і партнери"

Суперечка між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" є однією з найбільш обговорюваних тем за останні місяці. Оскільки, за даними на сьогоднішній день, конфлікт не був вирішений сторонами шляхом переговорів і строк на передарбітражне врегулювання сплив ще рік тому, спір розглядатиметься в Арбітражному Інституті Торгової палати м. Стокгольм, його ж іменують як Стокгольмський арбітраж.

Умовами контракту і регламентом даного арбітражного інституту передбачено обов’язок щодо збереження конфіденційності арбітражного розгляду і арбітражного рішення, виходячи з цього, копії відповідних документів не були опубліковані, і компанії обмежились прес-релізами.

Опираючись на практику розгляду спорів Стокгольмським арбітражем, умовою продовження строків винесення рішення є складність суперечки. Хоча деякі експерти називають датою винесення рішення червень 2016 року, цілком ймовірно, що розгляд спору між "Нафтогазом" та "Газпромом" затягнеться на декілька років.

Пригадаю, що "Нафтогаз" подав позов до Арбітражної палати при торговому інституті у м. Стокгольм із вимогою встановити справедливу ціну на газ та стягнути із "Газпрому" $6 мільярдів переплати за непоставлений газ. Обгрунтовує "Нафтогаз" свої вимоги тим, що ціна на газ є завищеною, незважаючи на те, що вона фіксована.

Неозброєним оком видно, що така тактика є досить цікавою та, незважаючи на це, в її підтвердження є велика кількість прецедентів перегляду ціни на газ арбітражним судом в схожих чи практично аналогічних справах. Що стосується безпосередньо позиції "Газпрому", то вимоги компанії є достатньо простими і зводяться до умов контракту купівлі-продажу природного газу №КП від 19.01.2009р., а саме: стягнення заборгованості за російський газ у розмірі $4,5 мільярдів.

Найкраще вирішення даної проблеми, звісно, було б шляхом досягнення консенсусу та укладення мирової угоди, як це відбулось під час розгляду спору між "Газпромом" та компанією сусідньої Польщі -PGNiG. Взаємоприйнятне врегулювання конфлікту шляхом переговорів між "Нафтогазом" та "Газпромом" може тривати паралельно з арбітражним процесом. Проте, в силу сьогоднішніх подій між Україною та Росією слід бути обачними та готовими до сюрпризів.

Україна не перша країна, яка вимагала в арбітражі перегляду цін на газ, що постачається "Газпромом", тобто цю справу можна назвати прецедентною і якщо Стокгольмський арбітраж візьме до уваги, наприклад, шлях вирішення суперечки між RWE та "Газпромекспорт", то "Нафтогаз" зможе стягнути баланс в розмірі близько $3 мільярдів.

Також яскравим прикладом є італійська E.ni, яка тричі переглядала умови договору з "Газпромом" в арбітражі і, більше того, добилася зниження ціни, обсягів take-or-pay та відшкодування уже сплачених коштів.

"Нафтогаз" має великі шанси досягти позитивного результатів в ході арбітражного регулювання спірного питання з "Газпромом", якщо вибере стратегію морального впливу, в силу сьогоднішніх подій, оскільки практика застосування цінової формули в контракті №КП від 19.01.2009 р. є не комерційною, а формується під впливом не ринкових, а політичних факторів.