Главная / Украина

8 листопада Дмитрієв день: що не можна робити віруючим

11:37 | 08.11.2017
Головна / Украина
8 листопада Дмитрієв день: що не можна робити віруючим

8 листопада відзначається день святого великомученика Дмитра Солунського. Церква шанує це православне свято, а стародавні обряди наказують, що не можна робити в Дмитрієв день, пише bzns.media.

Церковне свято пов’язане з мученицькою смертю християнина Дмитра, правителя грецького міста Салоніки. За переказами, в IV столітті він був схоплений і жорстоко вбито воїнами римського імператора. Дмитро Солунскій постраждав за свою віру через те, що публічно проповідував християнство. У православ’ї Дмитрієв день доводиться на 8 листопада (26 жовтня за старим стилем), коли мощі святого були перенесені в Салоніки.

Дмитро Солунскій вважається покровителем воїнства. Молитви в Дмитрієв день підносять з проханнями про мужність і терпіння в бою і під час військової служби. Сліпі і люди з хронічними хворобами очей просять великомученика про прозріння і зцілення.

Дмитрієв день традиційно широко відзначається у всіх слов’янський країнах. Це свято вважається рубіжної датою, коли зима вступає в свої володіння, коли вступають в силу заборони, що не можна робити на Дмитрієв день і після нього.

На іконах Дмитра Солунского традиційно зображають безбородим, моложавим чоловіком. Він озброєний списом або мечем, так був правителем міста. На багатьох іконах святий, сидячи на коні, вражає списом болгарського царя Калояна.

Одна з головних прикмет, що не можна робити в Дмитрієв день, – домовлятися про весілля, проводити сватання. Традиція пов’язана з тим, що 8 листопада у слов’ян закінчувався сезон весіль, перестали засилати сватів. Православні починають готується до Різдвяного посту.

Субота перед православним святом Дмитрієв день пов’язана з поминанням батьків. За церковним календарем, це остання поминальна субота в році. Увесь тиждень отримала назву Дмитрівської та дідівські тижнем. Попередня поминальний день припадає на Покровську батьківську суботу, коли також існує ряд заборон, що не можна робити.

Також після свята Дмитрієв день селяни завершували польові роботи, припиняли випасати худобу на відкритій місцевості. Прикмети кажуть, що корови, вівці і кози піддаються нападам вовків і інших хижаків. Худоба після 8 листопада залишали в хліві на зимовий вигодувати.

Вірування, які відносяться до Дмитрієву дня, також розповідають про відьомський шабаші в вночі на 8 листопада. Нечиста сила в переддень свята спускає Місяць на землю і доїть її, як корову.

Вважалося, що не можна робити в Дмитрієв день домашні роботи, крою, шиття, займатися ткацтвом і в’язати.
Раніше на 13 жовтня 2017 року припала п’ятниця, 13-е – день, який пов’язаний з забобонами і прикметами, що не можна робити.