Главная / Украина

Більше насильства, менше лідерства, віктимізація – так бачать українську жінку медіа

20:01 | 28.09.2022
Головна / Украина
Більше насильства, менше лідерства, віктимізація – так бачать українську жінку медіа
Від початку повномасштабного вторгнення українські ЗМІ приділяють недостатньо уваги проблемам та викликам війни для жінок, а також не зображують силу жіночого лідерства у миротворенні — такого висновку дійшли дослідники з Інституту конструктивної журналістики.

Ґендерний дисбаланс, невидимість жінок, табуювання теми насильства, стигматизація – лише частина проблем на шляху досягнення ґендерної рівності в контексті українських медіа. 

В межах проєкту "Підтримка жінок, миру та безпеки в Україні" у відповідь на перелічені виклики стартувала платформа W2U (Women to Ukraine).

Медіа-платформа покликана привернути увагу до небезпек і викликів, пов’язаних із впливом війни на жінок, підкреслити внесок громадських організацій і їхніх очільність в перемогу, сформувати погляд на проблематику за допомогою експертних коментарів та аналітичних звітів, наголосити на силі і важливості жіночого лідерства. На сайті також публікуються можливості зростання для громадських організацій та особисті історії їхніх лідерок. 

“Участь жінок у запобіганні та вирішенні військових конфліктів впливає на досягнення сталого миру і на пост-воєнне відновлення. В той же час існує багато загроз і викликів для жінок – в тому числі у медіа. Зменшення кількості жінок-експерток, табуюванна тем насильства та нерівномірне висвітлення проблем – виклики, з якими стикаємося вже сьогодні. У відповідь на них треба давати більше голосу жінкам, заглиблюватися в проблематику та створювати більше майданчиків для обговорення чутливих і важливих тем’, – Ксенія Букшина, директорка  Інституту конструктивної журналістики та нових медіа 

Проєкт створено консорціумом організацій — Центр економічного відновлення, La Strada, Поруч, Інститут конструктивної журналістики та нових медіа за підтримки посольства Великобританії в Україні.