Главная / Украина

Мобілізація жінок у 2024 — що говорить новий закон про мобілізацію

19:37 | 16.04.2024
Головна / Украина
Верховна Рада прийняла закон про мобілізацію, який регулює умови призову жінок до військової служби.
Верховна Рада прийняла закон про мобілізацію, який регулює умови призову жінок до військової служби.
Верховна Рада прийняла закон про мобілізацію, який регулює умови призову жінок до військової служби. Ось докладніше про те, за яких умов можуть бути мобілізовані жінки та хто не підлягає призову:

1. Умови призову:
- Українських жінок можуть призвати до військової служби лише за добровільною згодою.
- На військовий облік повинні стати всі жінки з медичною або фармацевтичною спеціальністю, які визначаються як придатні до служби за станом здоров'я. Проте це ще не означає обов'язкової мобілізації.
- Закон про мобілізацію передбачає, що під час воєнного стану жінок можуть призвати на службу тільки за власним бажанням. У мирний час жінки можуть піти на військову службу чи службу у резерві лише за контрактом, також добровільно.

2. Хто не підлягає призову:
- Жінки можуть звільнитися від служби у зв'язку з вагітністю або відпусткою для догляду за дитиною.
- До категорій, які не підлягають призову, входять також дружини, якщо обидва з подружжя проходять військову службу і мають дитину віком до 18 років, а також багатодітні сім'ї, особи з інвалідністю та інші категорії, які визначені в законі.

3. Базова військова підготовка:
- Чоловіки з 18 до 25 років обов'язково повинні пройти базову військову службу. Також жінки можуть проходити базову військову підготовку, але лише добровільно.

Загалом, новий закон про мобілізацію враховує гендерну рівність та встановлює умови, за яких можуть бути призвані жінки на військову службу в Україні.