Главная / Украина

Підвищення швидкісних лімітів у Києві та Дніпрі – безпека чи ризик?

17:49 | 16.04.2024
Головна / Украина
Підвищення швидкісних лімітів у Києві та Дніпрі – безпека чи ризик?
З 1 квітня 2024 року у Києві та Дніпрі зросли швидкісні обмеження на деяких вулицях з 50 км/год до 70 та навіть 80 км/год. Чи це безпечно та чи існує така практика у Європейському Союзі?

Безпека на дорогах включає не лише дотримання правил та карантину за їх порушення, але й належну дорожню інфраструктуру. В українській реальності це може здатися фантастичним, але це можливо. Як досягти безпеки, комфорту та зрозумілості у дорожньому русі, знають автори нідерландського посібника з планування дорожньої інфраструктури.

Один з таких посібників – "Sustainable Safe Road Design" від міжнародної компанії DHV Environment and Transportation. Він описує, як вулиці та дороги мають бути сплановані для забезпечення безпеки всіх учасників руху. Зокрема, заходи повинні бути призначені для трьох типів дорожньої мережі: транзитної, розподільної та доступної.

Інфраструктура міста повинна відповідати цим функціям, забезпечуючи безпеку та зручність для всіх. Це означає, що для різних типів вулиць існують відповідні засоби безпеки.

У той же час керування швидкістю – це складний аспект безпеки на дорогах. Деякі ділянки можуть допускати швидкість більше 50 км/год, але лише за умови наявності відповідних заходів безпеки, таких як розділення потоків, фізичне розведення пішоходів та велосипедистів від автомобілів та відсутність заїздів на дорогу.