Главная / Украина

Податкові перевірки як інструмент покарання для бізнесу — коментарі Ради бізнес-омбудсмена

15:22 | 17.04.2024
Головна / Украина
Податкові перевірки як інструмент покарання для бізнесу — коментарі Ради бізнес-омбудсмена
Податкові перевірки як інструмент покарання для бізнесу — коментарі Ради бізнес-омбудсмена
Податкові перевірки стали синонімом штрафів та частиною собівартості продукції для бізнесу. Основні висновки дослідження податкової політики за останні сім років від Ради бізнес-омбудсмена.

Податкові перевірки – найпопулярніша категорія скарг, що надходять до Ради бізнес-омбудсмена (РБО).

"В останній рік кількість скарг на податкові перевірки значно збільшилася, тому ми вирішили дослідити це питання", - говорить Роман Ващук, бізнес-омбудсмен. Раніше лідером серед скарг було блокування податкових накладних, з чим бізнес масово стикнувся в кінці 2022 року.

Дослідження податкових перевірок команда РБО готувала близько півроку, розповідає Ващук. Результат — бізнес та професійна спільнота сприймають їх як "фіскально-каральний інструмент держави", зазначається в дослідженні.

Перевірки за межами бюджету

Традиційно податкові перевірки сприймаються як засіб наповнення бюджету за рахунок виведення з "тіні" уникаючого оподаткування нечесного бізнесу. Однак дані, зібрані СБУ, свідчать про протилежне. Щороку більше 99% податкових надходжень забезпечуються за рахунок добровільних платежів, тоді як лише 1% - від донарахувань податкової, стверджується в звіті.

За останні сім років податкова донарахувала підприємцям штрафів на суму 346,2 млрд грн, після судових розглядів в бюджет потрапило лише близько 7%, або 24,7 млрд грн.

Дії та Наслідки

Проблема полягає не лише в діях податкової, але і в надмірній фіскалізації процесу з боку держави. Наприклад, застосування штрафів за формальні порушення, які не призводять до втрат бюджету. Це також впливає на рівень довіри бізнесу до податкової.

Для покращення ситуації РБО пропонує ввести консультації, під час яких правоохоронці можуть повідомити про фактичні помилки або необхідність корекції даних. Також важливо, щоб головною метою перевірок стало забезпечення комплаєнса, а не накладення штрафу.

В цілому кількість скарг вказує на зростаючу тривожність бізнес-спільноти стосовно податкових перевірок та їх наслідків. Недостатня прозорість та відсутність гарантій належного регулювання створюють серйозні виклики для підприємств у країні.