Главная / Украина

Стало відомо, як саме обманюють українців на відпочинку

11:35 | 04.09.2017
Головна / Украина
На фото  - туристы
На фото - туристы

Стало відомо, як українські туристи можуть застрахуватися від зіпсованого відпочинку з вини туристичної компанії. Минулого тижня, відпочинок для кількох сотень туристів з України обернувся скандалом.

Туристи, які вирушили відпочивати з компанією IdrisKa tour минулого тижня застрягли в аеропортах на острові Тенеріфе, на материковій Іспанії і в Україні, оскільки туроператор не сплатив авіакомпанії їх повернення додому або виліт на курорти.

На вихідних стало відомо, що перевізник погодився доставити туристів в борг.

«Компанія-замовник IdrisKa tour оплатила тільки 5% від загальної заборгованості по оплаті вартості рейсів. Компанія відшкодує залишок витрат на рейс за свій рахунок», — повідомили у перевізника.

На сьогоднішній день, компанія згодна повернути кошти тим туристам, які оплатили путівки але ще не виїхали на відпочинок. Іншим гроші обіцяють компенсувати пізніше.

За словами експертів галузі, в Україні подібні інциденти відбуваються приблизно раз на рік. Найбільше банкрутство відбулося в 2015 році з компанією News Travel.

«Ось коли пішла News Travel, у людей дійсно було багато проблем і судів. Але домогтися чогось у таких історіях дуже складно. Справа в тому, що в Україні дуже складна процедура визнання банкрутства, і це може тривати роками. І коли власники компанії розуміють, що справа йде до банкрутства, вони виводять всі активи, так що навіть якщо люди виграють суд, отримати з туроператора вони нічого не можуть», — пояснюють експерти.

Для того, щоб максимально себе убезпечити, туристам необхідно відповідально ставитися до придбання путівок. Особливу підозру повинні викликати занадто дешеві путівки.

«Зараз готуються зміни до Закону України «Про туризм», передбачається збільшення страхування до 5% від обороту. Також передбачається, що це страхування починає «працювати» протягом одного дня після виникнення випадку, а не коли хтось комусь вкаже», — відзначають експерти.

Так, в кінці липня в аеропорту міста Іракліон (Греція) застрягли близько двох сотень громадян України.

І всього через пару днів близько 40 українців не могли вилетіти з Португалії, оскільки авіаперевізник DART Ukrainian Airlines скасував рейс без попередження.

А вже в серпні близько 50 туристів застрягли в Одеській області недалеко від кордону з Румунією.

Джерело