Главная / Вибори 2019

14 здобутків РПЛ — підсумки чотирьох років у парламенті

19.12.2018
14 здобутків РПЛ — підсумки чотирьох років у парламенті

На звітному з'їзді РПЛ, що відбувся 3 грудня 2018 року в Києві підбили підсумки діяльності партії за чотири роки парламентської діяльності.

"Залізна дисципліна і працьовитість команди Ляшка — не для кого не новина. Але вчора на всю країну пролунали здобутки РПЛ в економічній політиці, перелік яких вразив багатьох незанурених в політику громадян" — поділився із своїми читачами у Fb головний промисловець ВР VIII скликання Віктор Галасюк.

1. Мораторій на експорт лісу-кругляку

Лише за перший рік повноцінної дії «лісовий закон» збільшив інвестиції в галузь в 2 рази, приніс +4 млрд грн товарного експорту та +400 млн грн до держбюджету. По всій Україні створені сотні нових деревообробних і меблевих виробництв та тисячі робочих місць. Згодом за ініціативи РПЛ була введена кримінальна відповідальність за контрабанду лісу - до 12 років в’язниці.

2. Підняття ввізного мита на експорт металобрухту

Перший «металургійний закон» підняв мито на експорт металобрухту з 10 до 30 Євро/т, а наступний, теж ініційований РПЛ, до 42 Євро/т. Це ліквідувало критичний дефіцит сировини і забезпечило безперебійну роботу металургійних заводів по всій Україні. Закон зберіг 30 тис. робочих місць металургів і більше 1,5 млрд дол. США річної експортної виручки, а також втримав гривню від суттєвого падіння.

3. "Замороження" індексації земельного податку для промисловості

Уряд хотів індексувати земельний податок на рівень інфляції. Законодавче обмеження такої індексації, ініційоване РПЛ, врятувало тисячі українських промислових підприємств від банкрутства і зберегло десятки тисяч робочих місць по всій Україні.

4. Зменшення ЄСВ з 37% до 22%

Ця новація суттєво зменшила податкове навантаження на фонд заробітної плати в масштабі країни та вивільнило обігові кошти підприємств. В результаті десятки мільярдів гривень було спрямовано на підвищення заробітної плати та модернізацію виробництв в Україні.

5. Збільшення мінімальної з/п вдвічи з 1600 до 3200 грн

Понад 4 млн українців отримали збільшену заробітну плату. Надходження до Пенсійного фонду зросли на 40 млрд грн, що дозволило провести індексацію пенсій для 5,5 млн пенсіонерів.

6. Мораторій на перевірки підприємців

Тимчасовий мораторій на перевірки суттєво зменшив адміністративний тиск на підприємців. Кількість перевірок до мораторію становила більше 300 тис. за півроку, під час дії мораторію – в 6 разів менше: 50 тис. Це дало можливість розробити нову прозору, справедливу та некорупційну систему державного нагляду й контролю.

7. Масштабна енергомодернізація

ЕСКО-законодавство, розроблене та проведене в парламенті командою РПЛ, дозволить утеплити більше 70 000 бюджетних установ без жодних капітальних вкладень з бюджету, виключно за рахунок приватних інвестицій. Вже підписано перші 200 контрактів на 200 млн грн. Загалом буде залучено до 7 млрд дол. США інвестицій. Потенціал економії бюджетних коштів – понад 10 млрд грн на рік.

8. Стимули для збільшення українського газовидобутку

Поправкою Олега Ляшка до Податкового Кодексу було вдвічі знижено ренту на видобуток українського газу з нових свердловин (з 14/29% до 6/12%). Це дозволить Україні наростити власний газовидобуток та вже за кілька років взагалі відмовитись від імпорту газу і відповідно знизити комунальні тарифи.

9. Зняття усіх податків з електромобілів

Команда РПЛ домоглась зняття у 2018 році ввізного мита, імпортного ПДВ та акцизу з електромобілів. В результаті вони стали дешевшими на чверть і їх продажі зросли в 4 рази! Це підтримка інновацій, екології та енергонезалежності одночасно.

10. Валютна лібералізація

Відмінили штучні обмеження та 2%-й збір з операцій з валютою для населення. Ліквідували механізми корупційного тиску на виробників та підприємців – експортерів.

11. Розстрочка імпортного ПДВ на все виробниче обладнання

Завдяки поправці Ляшка та Галасюка до Податкового Кодексу встановлена 2-річна розстрочка сплати імпортного ПДВ на усе виробниче обладнання. Ті, хто модернізують, розширюють або будують нові виробництва і ввозять виробниче обладнання в Україну, по суті, отримують від держави безвідсотковий кредит в гривні, який зменшує податкове навантаження. Через цей закон, за перші місяці його дії, підприємці інвестували в українську промисловість вже понад 700 млн грн!

12. Дешевші кредити для українських виробників-експортерів

Команда РПЛ розробила та провела в парламенті закон про масштабну експортну експансію і здешевлення кредитів для несировинних виробників-експортерів. Завдяки фінансовій підтримці експортно-кредитного агентства (ЕКА) українські промислові підприємства виграватимуть значно більше замовлень за кордоном, що покращить торговельний баланс, курс гривні та стабільність цін.

13. Захист українського виробника

Завдяки нашій з Олег Ляшко поправці до Держбюджету на 2019 рік (пзу №9000) влада зможе видати держгарантії під купівлю лише українських, а не імпортних турбін для Дністерської ГАЕС. Потенційне замовлення гідроагрегатів для "Турбоатома" - до 500 млн дол. США. Це 5 років повноцінної роботи для 3500 висококваліфікованих фахівців цього чудового харківського підприємства.

14. Збільшення фінансування української науки

Завдяки поправці РПЛ до законопроекту №9084 прибуток підприємств Національної Академії Наук України йтиме не в "чорну діру" держбюджету, а на модернізацію дослідницької бази та інновації.


"І це незважаючи на те, що фракція РПЛ в опозиції до влади і нас лише 20 в парламенті! Станемо владою — докорінно змінимо державну економічну політику і створимо умови для європейського добробуту українців!" — пише Віктор Галасюк


Нафтогаз намерен выплатить Витренко 4 млн долл премии "Слуга народа" рискует не попасть в Раду из-за Шульмейстера Организация выборов президента обойдется в 257 млн грн