Младший юрист по обслуживанию иностранных инвестиций компании «Инвестмент Сервис Юкрейн»

У травні 2016 р. набули чинності зміни порядку реєстрації іноземних інвестицій. Відповідно до новоприйнятого закону, кардинально оновлено процедуру їх реєстрації. Більшість експертів схвально сприйняли зміни Закону України «Про режим іноземного інвестування», вважаючи, що вони суттєво покращать привабливість України для іноземного інвестора.

В першу чергу необхідно зазначити, що новий закон зберіг встановлені законодавцем гарантії для іноземних інвесторів. Як і раніше, для іноземних інвесторів на території України передбачено гарантії сталості законодавства, які полягають у можливості інвестора скористатись протягом 10 років законодавством, що діяло на час інвестування. Наступною гарантією є захист від націоналізації інвестицій, що унеможливлює вилучення інвестицій з боку держави. Крім того, у суб’єктів інвестування є права на відшкодування завданих державними органами збитків та на безперешкодний переказ доходів після сплати всіх належних податків. Також законом гарантується можливість повернення своїх інвестицій у повному обсязі у разі припинення інвестиційної діяльності.

У новій редакції кардинально переглянуто порядок реєстрації таких інвестицій. За старою процедурою інвестор був змушений пройти через велику кількість бюрократичних коридорів. Для реєстрації інвестицій йому необхідно було підготувати стос паперів, зокрема: довідки з банку про внесення інвестицій, витяги з поточних рахунків, інформаційне повідомлення про внесення інвестицій та установчі документи підприємства. З таким пакетом документів іноземцю потрібно було звернутись до податкової інспекції для обліку інвестицій. Вказана процедура мала б бути елементарною й тривати два тижні, однак вона трансформувалась у затяжний кількамісячний процес.

Отримавши відмітку про взяття інвестицій на облік, бізнесмен на останок мав подати всі ці відомості до обласної державної адміністрації. Таким чином, вказана процедура була надто тривалою, що означало для підприємців недоотримання прибутку.

За нової редакції закону, іноземному інвестору необхідно подати лише відомості до Державної служби статистики. Вказані відомості подаються за встановленою формою як у паперовому, так і в електронному вигляді. Поряд з цим, законодавцем надана можливість подання відомостей не тільки власником, а й бухгалтером підприємства. Результатом є постановка на облік внесених інвестицій органом Державної служби статистики. На цьому процедура реєстрації та підтвердження внесених інвестицій вважається завершеною. Таким чином, інвестора звільнено від паперової тяганини й він може зосередитись виключно на своїй господарській діяльності.

Підсумовуючи, слід зазначити, що, нарешті законодавець усвідомив, що в епоху інформаційних технологій виснажлива бюрократична тяганина є неприпустимою. Враховуючи економічну скруту в нашій державі, ми, як ніколи, потребуємо припливу іноземних інвестицій. Тому, зміни Закону України «Про режим іноземного інвестування» є правильним кроком назустріч новим інвестиціям і новим можливостям.

«Купуй українське» — звідки шквал емоцій? Мораторій діє. Інвестиції у деревообробку зросли вдвічі Что изменилось для фрилансеров и экспортеров с принятием «закона об инвойсах»