Главная / Мнения

Рейдерські реалії українського бізнесу

25.04.2016
Рейдерські реалії українського бізнесу
адвокат, управляющий партнёр Адвокатского Объединения "Артиус"

Не відкладайте співпрацю з юристами на потім: профілактика дешевше, ніж відбиття атак

Кожен підприємець мріє отримувати задоволення та стабільний прибуток від свого бізнесу, щоб, зрештою, його можна було передати наступному поколінню. Кожен намагається, щоб все було чесно та закономірно: розвиваєш свою справу, витрачаєш час та гроші, прораховуєш ризики – отримуєш певний дохід. Однак в українських реаліях бізнесу треба робити поправку ще на один фактор – рейдерство.

В зоні ризику: рейдерські методи

На жаль, рейдерське захоплення загрожує бізнесу незалежно від розміру підприємства, кількості років на ринку чи сфери діяльності. Жертвою рейдерів може стати будь-хто: як текстильна фабрика, фермерське господарство, так і квітковий магазин чи невеличка кав’ярня. Зацікавитись вами можуть у будь-який момент.

Рейдери оцінюватимуть все: від вартості активів, можливих шляхів захоплення, рівня правового захисту вашого бізнесу до здатності власників дати відсіч тощо. Залежно від виявлених слабких місць, обиратимуть «найзручніші шляхи» для візиту: через керівництво, співробітників, акціонерів, конкурентів, кредиторів, силові структури тощо.

Серед найпоширеніших методів захоплення бізнесу можна виокремити наступні:

купівля акцій
Акції компанії через підставних осіб скуповуються у акціонерів, найчастіше за незначні суми. У результаті рейдери отримують блокуючий або контрольний пакет акцій, що дає їм змогу впливати на подальшу долю компанії (зміна керівництва, продаж активів, злиття з іншою компанією тощо).
Банкрутство
У бізнес-партнерів, кредиторів викуповується кредитна заборгованість підприємства (або таку можна створити штучно, шляхом фінансових махінацій та підробки документів). Далі через суд ініціюється процедура банкрутства, внаслідок якої бізнес знецінюється і активи скуповують за безцінь.
СИЛОВЕ ЗАХОПЛЕННЯ
Банальний, проте дієвий метод, який не потребує довготривалої підготовки. Найефективніший щодо підприємств з низьким рівнем юридичного захисту. При чіткому плануванні, оперативності, підкупі працівників суду та силових відомств бізнес можна «захопити» за декілька годин. Відбити таку атаку досить важко, тому реакція адвокатів із захисту бізнесу має бути миттєвою.

Рейдерське захоплення: як все відбувається

До кожної атаки рейдери ретельно готуються. Залежно від рівня захисту бізнесу рейдерське захоплення може тривати день, декілька місяців чи, навіть, років. І хоч сьогодні завдяки сучасним технологіям можливості збільшились, традиційно рейдерське захоплення можна поділити на такі етапи.

Етап перший: збір інформації

Це ключовий етап, оскільки саме на основі отриманих даних рейдери вирішують, чи рентабельно «атакувати» компанію:

  • оцінюється інвестиційна привабливість об’єкта, рівень юрзахисту, слабкі місця;
  • проводиться збір інформації про співробітників, з якими встановлюється контакт.

Так відбувається витік конфіденційної інформації. Рейдерам потрібні достовірні дані про об'єкт, будь-що, що можна використати як важіль впливу. Наприклад, компрометуюча інформація про акціонерів, керівників. Особливо актуальний спосіб впливу «скандалом» на підприємства, діяльність яких безпосередньо залежить від репутації.

Етап другий: атака

Спочатку може відбутись «пробна» атака, під час якої перевіряється здатність підприємства до оборони. Якщо підприємство належним чином не захищалось, то рейдери будуть бити саме по виявлених слабких місцях. Слід зазначити, що у наявності у рейдерів є велика кількість інструментів, які впроваджуються на основі зібраних ними матеріалів: захоплення через акціонерний капітал, шляхом купівлі кредиторської заборгованості, через нематеріальні активи, захоплення компанії шляхом її банкрутства, створення проблем з контролюючими органами, заведення кримінальних справ на керівників, провокації всередині колективу та інші. На думку експертів із захисту бізнесу, майже на кожному підприємстві є кілька слабких місць для рейдерських атак.

Етап третій: протистояння

Цей період може тривати від одного дня до кількох років, залежно від зусиль протидії жертви. У разі ефективного відбиття атаки, на цьому рейдери можуть і зупинитись, вирішивши, що продовжувати недоцільно, оскільки безпека бізнесу на вищому рівні.

Етап четвертий: легалізація неправомірних дій

У гіршому випадку – після вдалої атаки і провалу оборони – відбудеться легалізація рейдера та повне захоплення управління підприємством.

Як захистити свій бізнес

Протистояти рейдерам можливо, а головне, потрібно, хоч в Україні зараз не найкращі умови для «легального» захисту. Найкраще, коли бізнес готується до подібних небезпек завчасно, вибудовуючи систему юридичного захисту з огляду на аудит ризиків. Але оперативне реагування вже у процесі рейдерської атаки також може допомогти, особливо, коли застосовують метод силового захоплення.

В цьому випадку гарно спрацьовує схема співпраці адвокатів із захисту бізнесу з фізичною охороною. Перші стримують атаку на законних підставах, другі - забезпечують недопущення подальших рейдерських дій (захоплення території чи приміщення, доступ до документації, фізичний тиск на власників) тощо.

Щоб не допустити рейдерського захоплення, бізнесу потрібен захист на різних рівнях:

Юридичний рівень
  • грамотно прописати установчі документи; 
  • мати чисту історію приватизації; 
  • створити комплекс юридичних «пасток», здатних у разі атаки суттєво вплинути на перебіг подій; 
  • підготувати трудовий колектив до будь-яких «атак» (проведення адвокатами тренінгів, роз’яснень  персоналу з приводу перевірок, моделювання ситуацій рейдерського захоплення та обшуку тощо).
Фінансовий рівень
  • прозоре ведення господарської діяльності підприємства;
  • відсутність заборгованостей;
  • фінансова зацікавленість менеджменту та персоналу.
Репутаційний рівень
  • позитивний імідж підприємства серед партнерів та на ринку; 
  • сприятлива внутрішня атмосфера на підприємстві.
Фізичний рівень
  • надійна фізична та технічна охорона об’єктів; 
  • ефективна робота служби безпеки; 
  • постійна робота зовнішньої розвідки, дослідження ринку.

Найефективнішим є комплексний підхід до захисту бізнесу. Почніть з аналізу можливих ризиків, перевірки документації підприємства, погашення боргів, налагодження внутрішньої атмосфери у колективі та відносин з партнерами.

Не відкладайте співпрацю з юристами на потім. Адже профілактика завжди дешевша та ефективніша. Щоб рейдерське захоплення оминуло вас, зверніть увагу на юридичний захист бізнесу та знайдіть своїх бізнес-адвокатів вже сьогодні.

Продовження розбору цієї теми читайте у наступній колонці.

ЗМІ виявили помилки в розслідуванні МЕРТ щодо сірчаної кислоти В Польше значительно выросла неприязнь к украинцам и немцам "Соєві війни" завершилися перемогою компромісного рішення, – журналіст