Главная / Кейсы

Аліменти «на новий лад». Чи покращить закон захист і рівень утримання дітей

29.06.2017
Автор фото — Mohamed Mahdy
Автор фото — Mohamed Mahdy
Юрист АО ЮФ Ario

Сім мільйонів позовів, 700 тисяч виконавчих проваджень і близько 1 млрд грн невиплачених аліментів. Такі сьогодні справи.

У червні 2017 року Петро Порошенко підписав Закон №4928 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав дитини на належне утримання». Йдеться про удосконалення механізму стягнення аліментів і додаткових витрат на дитину. Зокрема для цього передбачено скорочення строку розгляду таких справ у суді, спрощення судового захисту прав одержувача аліментів та врахування прихованих доходів платника при визначенні розміру аліментів.

Кінцева мета змін — унеможливити ухиляння платників від сплати аліментів і додаткових витрат на дитину. І навпаки — стимулювати до сумлінного виконання своїх зобов’язань щодо утримання дітей.

Є 9 головних нововведень.

1. Аліменти – власність дитини. Вона має бути використана тим з батьків, який їх отримує виключно в інтересах дитини.

Закон №4928 прописаний таким чином, що проблему використання коштів виключно в інтересах дитини таки не вирішує. Контроль за витратами аліментів можливий, але лише за ініціативою платника аліментів. Адже органи опіки і піклування зазвичай за власною ініціативою такі перевірки не проводять. Однак у разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

2. Спосіб стягнення аліментів визначає один із батьків або законний представник дитини, разом з яким вона проживає.

3. Спрощений режим ухвалення судових рішень щодо призначення аліментів.

Отримувати аліменти відтепер можна в порядку спрощеного судочинства. На одну дитину — в розмірі однієї чверті доходу платника аліментів. На двох дітей – однієї третини. На трьох і більше дітей – половини, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину, або у розмірі 50% прожиткового мінімуму в залежності від методу встановлення розміру аліментів.

Ця норма спростить для матерів чи батьків-одинаків участь у судовому процесі про стягнення аліментів. Адже з моменту відкриття провадження до отримання судового наказу про призначення аліментів повинно минути не більше трьох днів. Крім того, особа, яка звертається із заявою про стягнення аліментів, не змушена ходити на судові засідання і може подавати позов за місцем проживання.

4. Врахування витрат платника аліментів при визначенні розміру аліментів, якщо джерело походження коштів платник не довів.

Механізм реалізації цієї обставини, на жаль, Закон №4928 не встановлює. Не передбачено методів його застосування. Також станом на сьогодні складно прогнозувати, які докази в цьому разі суд буде враховувати для підтвердження витрат платника аліментів.

5. Збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину з 30% до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальна виплата на дітей до 6 років з травня 2017 року складає 713 гривень , а з грудня підвищиться до 746 грн (50% прожиткового мінімуму за відповідний період). Дітям з 6 до 18 років — від 889 грн з травня і 930 грн з грудня (50% прожиткового мінімуму за відповідний період).

6. Розмір аліментів може бути визначено як судом, так і за домовленістю між батьками.

Батькам надається можливість укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому буде визначений розмір та строки. Укладається він у письмовій формі і нотаріально засвідчується.

7. Стягнення заборгованості з заробітку (доходу), отриманого як в Україні, так і за кордоном.

Якщо боржник перебуває чи мешкає в іноземних державах, це питання можливо вирішити лише в рамках міжнародних договорів України з іншими державами. Згідно з чинним законодавством договірні Сторони надають одна одній допомогу у розшуку відповідача у справах про стягнення аліментів, коли є підстава вважати, що він знаходиться на території іншої держави. При цьому суд має ухвалити оголошення про його розшук.

Після встановлення місцезнаходження особи (іноземною державою) український суд та органи опіки та піклування оформлюють клопотання про стягнення аліментів на території іноземної держави і подають його до суду держави, де перебуває боржник. Стягненням коштів вже займаються органи іншої держави у взаємодії з українськими органами.

Перелік чинних двосторонніх та багатосторонніх міжнародних договорів в сфері міжнародно-правового співробітництва ви можете знайти за посиланням.

8. Встановлення відповідальності за прострочення оплати додаткових витрат на дитину (викликаних розвитком здібностей дитини, її хворобою тощо).

9. Звільнення позивача від сплати судового збору у справах про стягнення додаткових витрат, пені за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів та зміну способу їх стягнення.

Чи зможуть такі зміни суттєво змінити ситуацію? Питання відкрите, адже лише кожне п’яте судове рішення щодо стягнення аліментів виконуються. Та й сума коштів, яка стягується, не завжди може задовольнити інтереси дитини.

Такій ситуації сприяє насамперед неврегульованість низки питань, пов’язаних з механізмом стягнення аліментів. З однієї сторони, це надає недобросовісним батькам можливість свідомо ухилятися від утримання дітей, затягуючи судовий процес або приховуючи доходи. З іншої — призводить до обмеження та порушення прав осіб, на користь яких стягуються аліменти.

Водночас на батьків, які ухиляються від сплати аліментів за рішенням суду, чекає кримінальна відповідальність. Згідно ст. 164 Кримінального кодексу України батьки несуть покарання: від вісімдесяти до ста двадцяти годин громадських робіт, арешт до трьох місяців або обмеження волі до двох років.

Якщо ж батьки раніше були судимі за ухилення від сплати аліментів, то передбачено такі заходи: громадські роботи від ста двадцяти до двохсот сорока годин, арешт від трьох до шести місяців або обмеженням волі від двох до трьох років.

При цьому йдеться про заборгованість у розмірі виплат за три місяці. Тобто якщо дитина віком до 6 років недоотримала 2238 грн (до змін розмір сягав до 1342 грн), або від 6 до 18 років — 2790 грн (до змін розмір сягав до 1674 грн).

Безперечно, цей Закон покращить доступ до суду стягувачів аліментів і допоможе збільшити суми коштів на користь дітей. Тобто підвищить рівень їх забезпечення, а також спростить та прискорить отримання рішень щодо стягнення аліментів. Однак не вирішить проблеми масової невиплати аліментів. А тому, як і раніше — у випадку ухиляння одного з батьків від сплати аліментів — варто звернутися до кваліфікованого юриста, який має досвід у подібних справах і знає про сильні та слабкі сторони особи, що не виплачує аліменти.

10 ошибок мобильной версии сайта Как вебинары могут быть мощными факторами для роста вашего бизнеса? Бизнес по-западному. Как его поддерживают и почему мы должны это делать?