Юрист юридичної групи «Фірма»

3-4 листопада 2016 року в місті Львові відбувся XVI Міжнародний економічний форум «Львівщина – фабрика Європи», який проходив під патронатом Президента України Петра Порошенка. За останні роки на Львівщині іноземні бізнеси відкрили багато підприємств, що в майбутньому, і на цьому сходяться експерти, дасть поштовх для динамічного розвитку української економіки.

В цілому даний економічний форум був платформою для дискусій між українськими та європейськими інвесторами з одного боку та представниками влади з іншого. Форум зібрав навколо себе як представників вищого керівництва держави, голів обласних державних адміністрацій, так й іноземних інвесторів, бізнесменів, представників міжнародних банків, фондів, навчальних закладів тощо.

На форумі функціонувало 9 різних панелей, де піднімались актуальні питання функціонування та розвиту бізнесу в державі. В перший день спікери обговорювали можливості розвитку економіки української держави, переваги для залучення інвестицій в Україну, ведення зовнішньоекономічної діяльності, реальні кроки для підняття іміджу держави, географічні, демографічні та інші чинники інвестиційної привабливості України.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка у своїй промові наголошував на ключовій ролі Львівщині в економічному перетворені країни, "бо це західна столиця, це культурна столиця, це місток між ЄС і всією Україною, це регіон, який прийняв для себе амбітний план стати "фабрикою Європи".

Перший Віце премєр-міністр України Степан Кубів говорив про важливість демократизації країни, яка сприятиме її економічному зростанню та чесного діалогу влади та бізнесу. На його думку, “влада повинна слугувати бізнесу”.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин закликав до інвестування в Луганську та Донецьку області. «Я звертаюся до усіх представників міжнародних організацій, крім Львівщини допомагати тим, хто на сході» – таким чином він закликав міжнародні організації інвестувати як у Львівську область, так і у східний регіон України.

Представник канадської компанії Bombardier Флавіо Канетті, порівнюючи Україну з Південною Африкою, назвав Україну типовою залізничною країною, яка має безліч сприятливих умов для інвестування. “There are a lot good reasons to be interesting for investment” – наголошував Флавіо Канетті.

Президент поштово-логістичної групи Meest Group Ростислав Кисіль стверджував, що розвиток інфраструктури має стати фундаментом для економічного зростання України.

В перший день даного заходу був підписаний Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння між Львівською обласною державною адміністрацією в особі Голови Синютки О.М., Львівською обласною радою в особі Ганущина О.О., Львівською міською радою в особі Садового А.І., ГО “Львівське товариство у Києві” в особі Голови правління Смовжеєнко Т.С. та співголови Опікунської ради Кубіва С.І. Предметом Меморандуму є захист національно-культурних, економічних та соціальних інтересів Львівщини, пропаганда історії, культури, традицій, покращення її іміджу в Україні та закордоном.

Особливим гостем форуму став Президент України Петро Порошенко, який у цей день перебував із робочою поїздкою у Львівській області. Він розповів спільноті про перші результати запровадження реформ, у тому числі про децентралізацію та зміни в оподаткуванні. Також Президент не оминув увагою електронне декларування, наголосивши, що це перший крок у боротьбі з корупцією. “Боротися треба не з багатими, як дехто думає, а зі злочинцями, які отримують квартири, вілли, машини, літаки, перебуваючи весь час на державній службі” – заявив Петро Порошенко. Разом з тим, Президент наголошував на такому важливому аспекті розвитку української економіки як інвестування. “Інвестуйте в Україну – це правильно!” – таким закликом закінчив свою промову Президент Порошенко.

Другого дня економічного форуму розглядались питання співпраці інвесторів із державними органами, способи підвищення ефективності аграрного сектору економіки та залучення фінансових ресурсів, а також роль банківської системи в розвитку агро-промислового комплексу України. Також йшла роль про активізацію культурно-пізнавального туризму, залучення коштів ЄС для відновлення пам’яток архітектури, ініціативи та інструменти для реалізації енергоефективних проектів в Україні, активізацію транскордонного співробітництва тощо.

XVI Міжнародний економічний форум «Львівщина – фабрика Європи» став ефективним комунікаційним містком між інвесторами та владою. Бізнес-середовище позитивно оцінило даний захід і в найближчому майбутньому ми оцінимо його плоди у вигляді нових інвестиційних проектів як на Львівщині, так і в цілому в Україні.

17 ноября - онлайн-конференция SMM Day! Как превратить соцсети в неиссякаемый источник лидов? Владимир Семенишин: инновации становятся ключевым стратегическим драйвером Переговоры без возражений. Шесть принципов