Главная / Вибори 2019

Український сніданок: Гриценко не «умнічав», Юля була мощна, Порошенко «пускав ракети»

28.01.2019
Український сніданок: Гриценко не «умнічав», Юля була мощна, Порошенко «пускав ракети»
Виконавчий директор Українського інституту майбутнього

25 січня, в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі відбувся щорічний Український сніданок. Одна з найсуперечніших зустрічей на форумі. «Ракети», звинувачення та голосні обіцянки — практично нічого нового. Але нам все одно є, що вам розповісти.

Редакція «Бізнес.медіа» попросила прокоментувати цю подію Віктора Андрусіва, виконавчого директора Українського інституту майбутнього, який особисто був на сніданку.

«Добре, що кандидатів зібрали в Давосі. Можливо більше разом вони в такому форматі і не зберуться. Гриценко, Тимошенко, Порошенко», — говорить Віктор на своїй сторінці в Фейсбук.

Про мету кожного спікера

Для них участь у такому заході — це завжди спроба викликати довіру та отримати підтримку від присутніх на заході. Давос збирає глобальну і українську еліту, тому очікування у кандидатів досить високі. Але, насправді, на сніданок Віктора Пінчука приходить дуже мало іноземців, окрім запрошених спікерів, як Джон Керрі та Христя Фріланд. Тому виступи кандидатів в Президенти прийшлись на аудиторію, яку досить легко зібрати і в Києві.

Про інтерес інвесторів

На заході було мало іноземців. Це означає, що насправді є втрата інтересу до України, оскільки на ключових заходах Давосу були присутні політики, бізнесмени, експерти з усього світу. Тому вийшло так, що кандидати переконували тих, хто й так постійно відслідковує їхню діяльність.

Давос став першим місцем публічних дебатів, де кандидати спробували помірятись силами у виступах та аргументах. І вони більше фокусувались один на одному, ніж на аудиторії.

Про плани та обіцянки

Дискусія вийшла досить програмна. Кожен кандидат говорив в форматі своєї програми, окрім Порошенка, який більше говорив про свої здобутки та виклики. Але як і програми, більшість фраз носили загальний характер про добробут, лідерство України, боротьбу з корупцією тощо.

Загалом, все було досить цивілізовано і демократично. Єдиний неприємний момент, це те, що Петро Порошенко вітався з різними людьми в залі зі сцени, але не з Тимошенко і Гриценко.

Про «нецікавого» Гриценко

Гриценко виглядав відверто слабко. Хоча є позитиви. По-перше, не «умнічав». Говорив загально і доступно. По-друге, з'явився меседж: одного строку достатньо, дальше нехай молоді. Але в цілому, виступ був правильний і... нецікавий. Загальні фрази про зеро толеранс до корупції, «догнати Польшу», «будемо лідерами в Європі» — все це не чіпляло. Виступ хоч і не поганий серйозно програвав іншим. Чомусь виступав українською, хоча англійською міг отримати додаткові бали на фоні Юлі.

Про тюрму і Тимошенко

Юля, звісно, моща. Не забула послатись на Робінсона і Аджемоглу. Нагадала, що сиділа в тюрмі при Януковичу, який не зміг на неї нарити корупцію. Випустила ракети по Пороху, нагадавши, що він був міністром, поки вона була в тюрмі. Відправила чіткий меседж «ніякої співпраці з Росією». Ще пару ракет в Порошенка по темі бізнесу і торгівлі з Росією. Як завжди, дуже харазматично.

Про Мадуро, Зеленського і Порошенко

Порошенко виступав як Президент, а не кандидат. Тому інші опинились в нерівних умовах, оскільки їм дали по 5 хв, а Пороху — 25. Короткий синопсис спічу: Росія, Путін, війна, перемоги, безвіз, армія томос. Пару ракет в Юлю: обіцяти зменшити ціну на конкретний товар — це політика Мадуро. (Думаю порохоботи підхоплять це і будуть крутити). Пару ракет в Зеленського: не можна прийти і постукати в двері Путіна і отримати мир. Світ з нами. Glory to Ukraine. Виступав англійською.

Загалом, лідери старої ліги очевидні. Питання тільки чи будуть сюрпризи від "нових"?

Головне фото Віктора Андрусіва
Нафтогаз намерен выплатить Витренко 4 млн долл премии "Слуга народа" рискует не попасть в Раду из-за Шульмейстера Организация выборов президента обойдется в 257 млн грн