Урядовий прогноз курсу гривні – песимістичний реалізм

Урядовий прогноз курсу гривні – песимістичний реалізм
2307
В Бюджетній резолюції, яку цього тижня Уряд подав до Верховної Ради, трьохрічний прогноз курсу гривні прозвучав певним дисонансом на фоні оптимістичних макропоказників. Уряд прогнозує поступове послаблення національної валюти: середньорічний курс гривні до долара прогнозується на рівні 27,2 грн/долар в 2017 році, 27,8 грн/дол. - в 2018 році і 28,1 грн/дол. в 2019 році. Ці показники помітно гірші й від того, що закладався в бюджеті на поточний рік - 24,1 грн./дол.
Чим зумовлений цей прогноз, які чинники впливатимуть на курс національної валюти, БІЗНЕСу коментує голова Правління Unicreditbank Тамара Савощенко.

Курсовий прогноз: не песимізм, а реалізм
Тамара Савощенко:
«Прогноз Кабміну в частині курсу є досить реалістичним на відміну від надмірно оптимістичного прогнозу по зростанню ВВП. Український валютний ринок вже перейшов до вільного курсоутворення, тому очікувати, що НБУ буде постійно утримувати курс на якомусь стабільному рівні не варто. При вільному курсоутворенні обмінний курс стає більш залежним від сезонних коливань. При настанні опалювального сезону попит на валюту зростає. Так, в поточному році курс досяг піку (27 грн за дол США) в лютому, в період максимального споживання енергоносіїв. Але вже після закінчення опалювального сезону потреба у валюті падає і курс стабілізується, але вже на більш високому рівні (близько 25 грн за дол США), ніж це було до початку опалювального сезону».
Курс-2017 – впливатимуть зовнішні фактори
Тамара Савощенко:
«На користь прогнозу середньорічного курсу, зробленого Кабінетом Міністрів, а саме 27.2 грн за долар в 2017 році, свідчать такі аргументи: з високою часткою ймовірності можна сказати, що обсяг імпорту в ході  зростання економіки буде рости швидше, ніж обсяги експорту. Наприклад НБУ очікує, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу складе 2,5 мільярда доларів в 2016 році в порівнянні з дефіцитом поточного рахунку в 2015 році в розмірі всього лише 176 мільйонів дол. США.
Витрати уряду на обслуговування зовнішнього боргу виростуть приблизно в півтора рази в 2017 році в порівнянні з поточним роком, при цьому можливості України по залученню нових зовнішніх ресурсів залишаються на колишньому рівні і є дуже обмеженими.
Ціни на енергоносії можуть вирости в 2017 році з відновленням балансу попиту і пропозиції на ринку нафти. Збільшення волатильності на світових ринках капіталу в зв'язку з виходом Великобританії з Євросоюзу може знизити апетит до ризику в інвесторів і, відповідно, зменшити зацікавленість в інвестиціях в високоризикові активи на ринках, що розвиваються».
Бюджетна резолюція-2017: основні показники
мінфін-бюдж-рез-табл.jpg

Прогноз S&P
Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings прогнозує, що зростання економіки України в 2017 році складе близько 2% при інфляції 12% і середньорічний курс в 27,5 грн за долар.
бизнес-реплика:
Серед всіх озвучених макропоказників пересічному українцю найбільш зрозумлі і близькі інфляція і курс гривні. По інфляції уряд прогнозує позитив: постійне зниження з 8,1% наступного року до 5,3% у 2019-му (нагадаю, що на поточний рік прогноз інфляції становить 12%). А от прогнозування ослаблення нацвалюти неприємно чіпляє емоції. Втім, деякі експерти вважають, що українці вже переважно «відірвались» від прив’язки до пари гривня-долар, і складатимуть враження про ситуацію в країні і свій добробут, орієнтуючись геть на інші маркери. Якщо коливання курсу не будуть надто значними (принаймні,триматимуться в прогнозованих значеннях), а інфляція знижуватиметься, то поступове мізерне ослаблення нацвалюти сприйматиметься в межах оціночного судження: «неприємно, але – неважливо». 
Зрозуміло, такий спокійний підхід можливий за умови, якщо раптово не з’являться якісь серйозні і суттєві ризики. У презентованій сьогодні Нацбанком доповіді про результати реформування фінансового сектору України за 2014-2016 роки, регулятор вказує основні фактори, які можуть негативно вплинути на курс гривні в другій половині поточного року: «Національний банк очікує, що в цілому валютний ринок протягом другого півріччя 2016 року залишатиметься збалансованим і ризиків суттєвої волатильності обмінного курсу можна буде уникнути, якщо: - не буде ескалації військового конфлікту на сході України; - відновиться фінансування МВФ та іншими офіційними кредиторами у чіткій відповідності до досягнутих домовленостей та за погодженим графіком; - не буде значних негативних шоків умов торгівлі; - не буде різких змін у фіскальній політиці, у тому числі через незаплановані перегляди соціальних стандартів та заробітних плат. Національний банк зберігатиме присутність на ринку для згладжування різких тимчасових перепадів у попиті-пропозиції іноземної валюти, але допускає певну волатильність обмінного курсу протягом року, зумовлену фундаментальними факторами. У цілому Національний банк у другому півріччі 2016 року планує залишатися чистим покупцем іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку». 
Можна припустити, що ці чинники переважно збережуть свій вплив і на курс в найближчі рік-два. Причому, найбільш непередбачувані і непрогнозовані «курсоутворюючі» фактори, як на мене, це саме ситуація на Сході і відновлення фінансування МВФ. Втім, ступінь впливу цих факторів безпосередньо на курс – суттєво відрізняється. У разі різкого загострення військових дій, можна з 99-відсотковою впевненістю припустити спалах любові населення до долару – тобто, цей чинник безумовно і бепосередньо впливовий (панічні настрої населення). А от надання (ненадання) кредиту МВФ – це ще питання, чи відіб’ється воно позитивно (негативно) на курсі нацвалюти і наскільки швидко це відбудеться. Якщо глава НБУ Вікторія Гонтарєва ще недавно називала відновлення фінансування з боку МВФ одним з основних чинників для укріплення курсу, то багато хто з експертів і банкірів не вбачає безпосереднього впливу отримання траншу на укріплення курсу. Або - не вбачає власне можливості його отримання. Втім, варто згадати, що Україна вже рік живе в очікуванні чергового траншу МВФ і якось саме цей час співпав із часом порівняної курсової стабільності.